Autor: Indrek Kald • 14. märts 2019

Eesti robotifirma kasvatas kasumit

Mullu märtsis eestlaste poolt välja ostetud tarkvararobootika ettevõte Flowit Estonia OÜ kasvatas 2018. aastal kasumit enam kui veerandi võrra ja näeb lähiaastail nõudluse kasvu.
Flowiti juhid Andres Aavik ja Juhan-Madis Pukk.
Foto: Andres Raudjalg

Flowiti mullune käive oli 1,1 miljonit eurot, kasum kasvas 26% ja jõudis 192 000 euroni. Firma suurimaks kuluks olid mullu sarnaselt paljudele teistele IT-sektori ettevõtetele tööjõukulud, mis ulatusid üle poole miljoni euro. Flowitis töötas 2018. aasta lõpus 15 täistööajaga inimest.

Flowiti juhatuse liikme Andres Aaviku sõnul mõjutas ettevõtte käekäiku eelmisel aastal kõige enam rahvusvahelisest grupist lahkumine ja uue ärinime kasutuselevõtt, samuti investeeringud uutesse äriliinidesse.

"Aasta tagasi ostsime ettevõtte Rootsi börsifirmalt Knowit AB välja ja võtsime kasutusele uue kaubamärgi Flowit. Kui varem tegelesime peamiselt tarkvara arenduse ja testimisega, siis viimastel aastatel oleme keskendunud robootilise tööprotsesside automatiseerimise valdkonnale ja teinud investeeringuid tehisintellekti (AI) tehnoloogial põhinevate toodete arendusse," selgitas ta.

Eelmise aasta lõpus töötas Flowit välja rakenduse, mis võimaldab organisatsioonidel kaardistada töövaldkondi, mida oleks kasulik automatiseerida. Flowiti juhatuse liikme ja äriarenduse juhi Juhan-Madis Puki sõnul saab uuringute järgi tänapäevaste IT-lahendustega automatiseerida keskmiselt 45% organisatsioonide tööst.

"Uus rakendus võimaldabki nii riigiametnikel kui eraettevõtete töötajatel lihtsa vaevaga kirja panna oma igapäevased korduvad tegevused, mida saab automatiseerida, et inimestel jääks aega loovamate ülesannete ja uute lahenduste välja töötamiseks," selgitas Pukk.

Olulise tõuke ettevõtte arengule andis eelmisel aastal ka SEB kasvuprogrammis osalemine, kus töötati välja uusi ärimudeleid. Programmi raames koostöös logistikafirmaga DSV loodud AI-tehnoloogial põhinev müügitarkvara nimega AItoldyou arvutab välja tarbijate vajaduse korduvostude järele ja annab ettevõtjale märku, millal on õige aeg uue müügipakkumise tegemiseks.

"2019. aastal on fookuses müügitarkvara AItoldyou tutvustamine Skandinaavia ja Saksamaa turgudel. Samal ajal on mitmes Eesti omavalitsuses käimas automatiseerimise pilootprogramm, kus ametnikud kaardistavad korduvaid ülesandeid oma igapäevatöös, mida saaks usaldada arvutitele," selgitas Aavik.

"Kui avalikus sektoris tuleneb robootilise tarkvara kasutuselevõtu vajadus eelkõige sellest, et kasvatada töö efektiivsust, siis paljud erasektori ettevõtted pistavad rinda kvalifitseeritud tööjõu puudusega. Mõlema probleemi lahendamisel on RPA ehk robootilise tööprotsesside automatiseerimise tehnoloogiast väga palju abi," loetles ta selle aasta olulisemaid tegevusi.

Flowit on 2007. aastal asutatud ettevõte, mis tegeleb tööprotsesside automatiseerimise, AI tehnoloogial põhinevate toodete väljatöötamise ning tarkvara kvaliteedi ja arendusega. Ettevõtte suuremad kliendid on Telia, Nasdaq, Luminor ja endised sõsarettevõtted Knowit grupist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052