Autor: Indrek Kald • 20. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Wikipedia looja osaleb Skype´i teel Tallinna konverentsil

22. märtsil toimub Tallinnas konverents Euroopa Liidu autoriõiguste direktiivi teemal, kus Skype´i teel osaleb ka veebientsüklopeedia Wikipedia asutaja Jimmy Wales USAst.
Jimmy Wales on Ameerika internetiettevõtja, üks kahest Vikipeedia asutajast 2001. aastal.
Foto: Niccolo Caranti, Wikipedia

Nordic Hotel Forumis aset leidval üritusel saavad lisaks sõna Google avaliku poliitika ja välissuhete juht Milan Zubíček, Tšehhi Piraadipartei liige Marcel Kolaja, ÜRO eriraportöör David Kaye, Eesti Inimõiguste Keskuse juht Kari Käsper, Reformierakonna juht Kaja Kallas ja Euroopa Parlamendi liige Yana Toom. Konverents toimub Euroopa Parlamendi ALDE fraktsiooni toel.

Yana Toomi kinnitusel on internet teabeplatvorm, mis ei tee vahet hea ja halva vahel, mistõttu mõlemad levivad võrdse kiirusega. Samas on viimasel ajal on olnud suurem vajadus veebisisu kontrollimiseks, lisas ta.

"Selleks, et loojad saaksid oma internetisisu eest tasu ning et lõpeks ekspluateerimine suurte tehnikaettevõtete poolt, pakutakse automatiseeritud vahendid sisu filtreerimiseks. Seda vaetakse autoriõiguse direktiivis, vastuolulises seaduses, mille üle Euroopa Parlamendis peagi hääletatakse," selgitas Toom.

Hääletamise eel korraldab europarlamendi liige Yana Toom konverentsi ekspertide ja sidusrühmadega, et arutada seaduse mõjusid. Kuigi direktiiviga lubatakse väärtuse puudujääk kõrvaldada ja loojatele rohkem maksta, esineb ka probleeme sõnavabaduse mõju pärast.

Lisaks väidavad paljud, et see seadus hävitab avatud interneti, nagu me seda tunneme: keelustades meeme, uudisjuppe ning luues üleslaetava ainestiku filtreerimisega internetiloovusele takistusi.

Jimmy Wales on Ameerika internetiettevõtja, üks kahest Vikipeedia asutajast 2001. aastal. Ajakiri Time arvas 2006. aastal Walesi Vikipeedia asutamise eest saja maailma mõjukaima inimese hulka. Tänapäeval on ta Vikipeediat ja selle sõsarprojekte haldava sihtasutuse Wikimedia Foundation nõukogu liige.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755