Autor: Indrek Kald • 27. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Asjade internet jälgib betooni kivinemist

Kaks Eesti ettevõtet arendasid välja innovatiivse asjade interneti (IoT) põhise lahenduse, mis monitoorib reaalajas ehitusobjektidel betooni kivinemist.
e-BetoPlus seadmete paigaldamine Tallinnas Sepapaja tänava ehitusobjektil.
Foto: Mihkel Leis

Telekomiettevõte Levikom ja betoonitootja Rudus ühistöö vili lubab ehitusettevõtjatele olulist säästu, teenust hakatakse pakkuma nii Eestis kui välismaal.

Levikomi IoT ärisuuna juhi Ove Tüksammeli sõnul on tegemist uuendusliku tööstuse digitaliseerimise ja automatiseerimise lahendusega, mis vähendab ehitusettevõtja kulusid - betooni kivinemise jälgimiseks ja protsessi juhtimiseks ei ole enam inimtööjõudu vaja.

"Oleme koostöös Eesti betooniettevõtte Rudusega saanud üle pooleaastase arendustöö tulemusel valmis lahenduse e-BetoPlus, mis muudab ehitusettevõtjate tööd oluliselt efektiivsemaks ja konkurentsivõimelisemaks," rääkis ta.

Värskesse betooni valatud andurite abil monitooritakse ja juhitakse automaatselt betoonitöödega seotud toiminguid, näiteks soojapuhureid ja saadakse täpselt teada, millal on võimalik järgmiste töödega edasi minna.

Ruduse müügidirektori Jaanus Järve sõnul võib betooni kivinemine ehitajale vajaliku tugevuse saavutamiseni võtta aega seitse päeva, mille jooksul tuleb betooni tugevuskasvu kontrollida. "Kui siiani pidid ehitusettevõtjad panustama tööaega kivinemisprotsessi jälgimiseks ja tugevuse kontrollimiseks, siis nüüd saavad meie kliendid reaalajas monitoorida betooni kivinemise protsesse ja betooni tugevusgraafikut," sõnas ta.

Nii arvutis kui mobiiltelefonis kasutatav e-BetoPlus lahendus annab operatiivselt märku SMSi ja e-kirja teel, kui betoon on saavutanud soovitud tugevuse. Seejärel võimaldab tehnoloogia kütteseadme automaatselt välja lülitada säästmaks kütust ja keskkonda. "Kõige olulisem sääst tuleb aga sellest, et ehitaja saab operatiivse info, millele toetudes kiireneb ehitusprotsess ja vähenevad tööjõukulud," lisas Järve.

e-BetoPlus teenuse kasutamiseks valatakse betooni IoT-andurid, mis saadavad mõõtetulemused pilvepõhisesse e-BetoPlus rakendusse. Rakendus arvutab jooksvalt tugevusgraafikut, edastab valu soojendamise või jahutamise vajadusel operaatorile alarme ning lülitab vajadusel soojapuhuri sisse või välja.

Soojapuhurite voolukatkestuse sensor edastab elektrikatkestuse korral koheselt alarmi kas rakenduse töölauale, e-postile või SMSiga. Talvel on üheks oluliseks alarmiks ka hoiatus, kui kivineva betooni temperatuuri langeb alla +5°C. Lisaks väljastab rakendus betooni tugevusraporteid.

Eestis pakub e-BetoPlus teenust ehitusettevõtjatele Rudus ning see toimib Levikomi asjade interneti teenuste kasutamiseks rajatud NORAnet-võrgu baasil, mistõttu ei vaja kohtvõrgu lahendust. Väljaspool Eestit saavad kliendid teenust kasutada kohaliku IoT-võrgu põhiselt või Levikomi globaalse privaatvõrgu lahendusega. Levikom ja Rudus kavatsevad e-BetoPlus lahendust veel edasi arendada ning täiustada seda uute funktsioonidega.

Peep Põldsammi ja Toomas Peegi loodud Levikomi peamised tegevussuunad on IoT, IT, sideteenused ja videovalve. Soome emafirmaga Rudus on betooniettevõte, kelle tooteid kasutatakse nii elamu- kui ka tööstusehitustel, põllumajandusrajatistel ja taristuehitustel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755