Autor: Indrek Kald • 28. märts 2019

Enim firmasid on loonud Ukraina e-residendid

Kõige rohkem on Eestis ettevõtteid loonud Ukrainast pärit e-residendid, järgnevad Saksamaa ja Venemaa.
Ukrainlased on loonud Eestis enim uusi firmasid.
Foto: e-resident.gov.ee

Ukrainlased on asutanud Eestis 694 ettevõtet, sakslased 581 ja venelased 556. Järgnevad Türgi, Soome ja Prantsusmaa umbes 400 ettevõttega. Naabrid lätlased asuvad ses edetabelis 192 ettevõttega 12. kohal. Väljastpoolt Euroopat on e-residentidest enim ettevõtteid loonud hindud: 325 firmat.

Ukrainas kinnisvara- ja automüügi portaale haldava ettevõtte RIA.com Marketplaces OÜ teatel on Eesti ärikeskkond atraktiivne.

"Korruptsiooni ja bürokraatia puudumine, ettevõtete interneti teel registreerimise võimalus, kõikide toimingute kiire tegemine digiallkirjade abil, juristide ja raamatupidajate kõrge kvalifikatsioon Kiievi hindade juures – kõik see on ukrainlaste jaoks äri kiiruse ja mugavuse mõttes oluline. Peamiselt võlub aga ukrainlasi see, et ettevõttesse investeeritud kasumit ei maksustata. Ukrainas pole asjad nii," sõnab RIA.com Marketplaces OÜ juhatuse liige Artjom Umanets.

Ta lisas, et Ukraina e-residentide nimekiri täieneb ka edaspidi edukate Ukraina IT-ettevõtetega, mis soovivad areneda. "Muidugi on raskusi Eesti pankadega, kus mitteresidentidest asutajatega ettevõtetel on keeruline pangakontosid avada. Siiski – see, et 99% kõikidest toimingutest saab teha veebis, kaalub üles vähesed miinused. Loomulikult tuleb märkida, et Ukraina ja Eesti vahel on topeltmaksustamise tõkestamise leping, mis on tähtis täielikult seadusliku tegutsemise vaatepunktist," selgitas Umanets.

Veebilehe e-resident.gov.ee alusel on hetkel e-residente ligi 55 000. Veel 2017. aastal oli see näitaja pisut üle 14 000. Programmi viie toimimisaasta jooksul on kõige rohkem taotlusi esitanud ja positiivseid vastuseid saanud Soome kodanikud (4768 ehk 10,16% kõigist taotlustest). Neile järgnesid Venemaa kodanikud (3596 taotlust ehk 7,66%). Kolmandal kohal on Ukraina kodanikud (3313 ehk 7,06%).

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052