Autor: Indrek Kald • 5. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinnas kogunevad Eesti IT-tippteadlased

Täna koguneb Tallinnas rohkem kui 70 Eesti IT-valdkonna teadlast eesmärgiga leida koostöövõimalusi ning mõtestada pikaajalisi uurimis- ja teadusprobleeme.
Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudi juhataja, akadeemik Jaak Vilo.
Foto: Raul Mee

Ürituse peakorraldaja on Eesti IT-tippkeskus EXCITE, mis ühendab 16 Eesti rahvusvaheliselt tunnustatud teadusgruppi Tartu Ülikoolist, Tallinna Tehnikaülikoolist ja ASist Cybernetica. Teadusgrupid annavad konverentsil ülevaate EXCITE´i raames püstitatud ühiste teadusprobleemide lahendamisest, kaasates võimekaid noorteadlasi.

Konverentsil arutletakse muuhulgas, kuidas uut tehnoloogiat arendades muuta IT-süsteemid töökindlamaks, turvalisemaks ja usaldusväärsemaks. Paremini püütakse mõista ka Eesti IT-valdkonna nõrku ja tugevaid külgi võrreldes ülejäänud maailmaga.

Tehnikaülikooli arvutisüsteemide instituudi professori ja IT-tippkeskuse EXCITE teaduskoordinaatori Maarja Kruusmaa sõnul on teaduse rakendamine pikk protsess. "Selleks, et alusuuringute teadustulemused jõuaksid inimeste jaoks vajalike rakendusteni, kulub vahel aastaid," selgitas ta.

Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudi juhataja Jaak Vilo sõnul on olukorra muutmiseks vaja strateegilises vaates probleemipüstitust ning pikaajalist tööplaani. "See võimaldaks uutel tehnoloogiatel areneda vajaliku küpsusastmeni," lisas ta.

Teadus-arendusettevõtte Cybernetica teadusdirektor Peeter Laud peab samuti koostööd vajalikuks. "Ühise eesmärgi nimel koos tegutsedes leiaksid Eesti teadusgrupid teadlaste kompetentsile parima võimaliku kasutuse," ütles ta.

Konverentsipäeva lõpuks kujundavad teadlased ühise vaate IT-valdkonna peamistele probleemidele, nende lahendamise võimalikele viisidele ja edasistele sammudele. Lahendusi otsitakse nii maailma kui ka Eesti majanduse ja ühiskonna kontekstis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755