Autor: Indrek Kald • 12. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Levira sidemast saab päikeseelektrijaama

Digiteenuste ettevõte AS Levira korraldas hanke 30kW võimsusega päikeseelektrijaama ehituseks Haapsalu külje all Uuemõisa teleteenuste masti juurde.
Uue elektrijaama valmimine on planeeritud suvekuudesse.
Foto: Levira

"Töökindla teenuse pakkumiseks on enamus meie sidemastid varustatud UPS-varutoite ja diiselgeneraatori võimekusega. Täiendav päikeseenergia kasutamine võimaldab meil pakkuda kvaliteetset sideteenust jätkusuutlikuma energiatarbimise mudeliga," selgitas Levira tehnoloogia- ja IT direktor Kristo Kaasan.

Uue elektrijaama aastane tootlikus jääb 29 000kWh lähedale ning ehitise valmimine on planeeritud suvekuudesse.

Hanke raames tegi soodsaima pakkumise Urmas Urva juhitav Taastuvenergia OÜ, kellega sõlmiti aprilli alguses ehitustegevuse alustamiseks leping. Taastuvenergia paigaldab Uuemõisa elektrivõrguga ühendatud päikesepaneelide süsteemi.

Levira sidemastid on Eesti kõrgeimad (kuni 349 m), kokku on neid 22. Levira maste kasutavad kõik Eesti telekommunikatsiooniettevõtted, Eestis edastatavad telekanalid, enamus raadiokanaleid, turvafirmad, erinevad riigi- ja teadusasutused.

Levira on üks suurimaid sõltumatuid telekanalite väljastuskeskusi Põhja-Euroopas, viies programmid vaatajateni lisaks Baltimaadele ka Skandinaavias, mual Euroopas, samuti Türgis ja Araabia Ühendemiraatides.

Levira aktsionärid on Eesti Vabariik ja Prantsuse telekommunikatsiooniettevõte TDF osalustega vastavalt 51% ja 49%.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755