Autor: Indrek Kald • 15. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaspersky: kõige "viiruslikum" telesari on "Troonide mäng"

Küberkurjategijad kasutavad aina sagedamini populaarsete telesarjade piraatversioone kahjurvara maskeerimiseks ja levitamiseks. Kõige "viiruslikumaks" osutus kultussari "Troonide mäng".
Mittelegaalset sisu pakkuv veebisait.
Foto: Kaspersky

Selle järelduseni jõudsid Vene andmeturbefirma Kaspersky Lab eksperdid peale kahjutoovate failide allalaadimise statistika analüüsi, mida viimase kahe aasta jooksul pakuti kasutajatele populaarsete telešõude episoodidena.

Kõige "viiruslikumaks“" osutus seaduspäraselt sari "Troonide mäng" – selle osakaal oli 17% kõigist nakkustest aastal 2018, mille allikaks sai mittelegaalne multimeediasisu. Ning seda hoolimata asjaolust, et mullu ei ilmunud selle fantasy-draama sarjasid. Võrdluseks: aastal 2017, kui kogu maailm vaatas sarja värsket hooaega, oli see näitaja kõrgem – 22%.

"Kahjurvara levitajad näitavad suurt huvi populaarsete telesarjade versioonide vastu: nad ekspluateerivad kasutajate, kes tahavad võimalikult kiiresti näha armastatud šõu uut osa, kannatamatust ja uudishimulikkust. "Troonide mängu" kauaoodatud viimase hooaja ilmumise lävel võib oodata küberkurjategijate poolt aktiivsuse kiiret kasvu – tõenäoliselt kahjurvara arv, mida hakatakse levitama uute osade varjul, kasvab oluliselt," ütles Kaspersky juht Baltimaades Andis Šteinmanis.

Kokkuvõttes ründasid kahjurvara programmid, mis teesklesid "Troonide mängu", umbes 21 000 kasutajat üle maailma. Suurim oht, nagu selgitasid välja Kaspersky eksperdid, oli iga hooaja esimesel ja viimasel osal: just nende alla püüavad kurjategijad peita võimalikult palju kahjurvara faile.

Kaspersky eksperdid tuvastasid "Troonide mängu" varju all kokku 33 ohtude tüüpi ja 505 erinevat kahjurvara sugukonda. Kasutajad laadivad alla kõige sagedamini troojalasi (kolmandik juhtumitest), reklaamvara (28% juhtumitest) ja laadijaid (21% juhtumitest).

Esimeste ohtlikkus on enam kui ilmne: troojalased võivad nakatatud seadmele tekitada suurt kahju, alustades konfidentsiaalse teabe vargusest ja lõpetades täieliku kontrolliga seadme üle. Reklaamivarast tulenev risk pole niivõrd ilmne, kuid need kahjutoovad programmid saavad oluliselt mõjutada kasutaja ja digitaalse seadme vahelist kommunikatsiooni, näidates soovimata reklaami või asendades otsingu päringute tulemusi.

Peale "Troonide mängu" tuleneb üsna kõrge nakatamise risk populaarselt sarjalt "Elavad surnud"(mõistagi on kõne all selle piraatversioonid). Potentsiaalselt ohtlike sarjade pingeritta aastal 2018 sattusid samuti "Vibukütt", "Pintsaklipslased", "Viikingid", "Suure paugu teooria", "Supernatural", "Grey anatoomia", "Meie elu" ja "Hea arst".

Populaarsete telesarjade varjul levitatava kahjurvara ohvriks osutumise vältimiseks soovitab Kaspersky kasutajatele järgmist:

- valida kontrollitud legitiimseid teenuspakkujaid, mis toodavad ja levitavad multimeediasisu autoriõigusi järgides;

- pöörata tähelepanu allalaaditava faili laiendile – kui see on videofail, siis ei või olla sellel mingil juhul laiendit .exe (aga kahjurvara seas kohtab sellist laiendit väga tihti);

- kontrollida saidi autentsust, iseäranis https’i olemasolu alguses ja aadressi korrektset kirja URL’is;

- mitte vajutada kahtlastele viidetele, mis lubavad uute osade varast näitamist – parem on järgida sarja episoodide ilmumise ametlikku kava ja plaanida vaatamist vastavuses sellega;

- kasutada kindlat kaitselahendust, mis tuvastab ja blokeerib ohtude kõiki tüüpe.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755