Autor: Indrek Kald • 16. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IT-nohikud süstivad koolides huvi tehnoloogia vastu

Sel nädalal tuuritab mööda Eesti väikekoole projekt Geeks on Wheels, mille raames tutvustavad IT-tudengid noortele inspireerivat tehnoloogiamaailma.
Aravete Keskkooli noored riistvaralaboris.
Foto: Erakogu

Tartu ülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooli IT-tudengid suunduvad projektiga Geeks on Wheels ehk nohikud ratastel Kanepi, Kauksi ja Alatskivi koolidesse, kus korraldavad õpilastele riistvara-, programmeerimise, tehnika- ja motivatsioonilaboreid ning tutvustavad vingeid tehnikavidinaid, mida saab ise järgi proovida – näiteks avastada põnevat virtuaalreaalsusmaailma. Lisaks saavad õpilased oma täpsuse ja osavuse panna proovile Xbox võistlustel, kus parimaid ootavad ka auhinnad.

Geeks on Wheelsi peakorraldaja Lars Asi sõnul on nohikute eesmärk motiveerida õpilasi IT-maailma avastama ja tehnikaalaseid oskusi kasulikult ära kasutama, aga panna ka noori kaaluma IT-erialasid karjäärivalikuid tehes.

"Eelkõige tahame innustada 5.-12. klasside õpilasi, kuid oodatud on ka nooremad õpilased, õpetajad ja lapsevanemad, kes infotehnoloogiast rohkem teada tahaksid. Õpetame mängides ja ise läbi proovides näiteks seda, kuidas arvutit lahti võtta ja tagasi kokku panna, kuidas kirjutada koodi, aga ka seda, kuidas tehnikaga ümber käia," rääkis ta.

Asi sõnul on eelnevate aastate tuurid ka noori ITd õppima julgustanud. "Näiteks kuus aastat tagasi Kanepi gümnaasiumis korraldatud töötoas osalenud Alo õpib täna Tallinna Tehnikaülikooli IT-teaduskonnas ning juhendab tänavusel tuuril riistvara õpituba," rääkis ta.

Projekti korraldaja Eva Ikkoneni sõnul on Geeks on Wheelsi eesmärk näidata õpilastele, et IT on valdkond, kus võivad end mugavalt tunda kõik noored. "Tehnoloogia tähtsus aina kasvab ning inimestel tuleb sellega sammu pidada. Loodame, et õpilased võtavad õpitubadest saadud tehnikavaimustuse koju kaasa ning nakatavad sellega ka oma vanemaid," ütles ta.

Tuuri raames toimuvatel koolipäevadel pakub meelelahutust Xbox Kinect mängukonsool, mis jälgib mängija kehaliigutusi ja kannab need edasi mängus tegutsevale tegelaskujule. Õpilased saavad oma täpsuse ja osavuse proovile panna võistlustes, kus parimaid ootavad auhinnad.

Geeks on Wheels ehk nohikud ratastel on tudengialgatus, mis toimus esimest korda 2013. aastal. Nohikute eesmärk on jagada ärksatele koolinoortele tehnoloogiavaimustust ja teadmisi ning käia koolides tõmbekeskustest väljaspool.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755