Autor: Indrek Kald • 25. aprill 2019

Roheidufirmade konkursi Eesti finaali võitis Roofit.solar

Kesk- ja Ida-Euroopa suurima roheidufirmade konkursi PowerUp! Eesti finaalis valis žürii üheksa osaleja seast parimaks Roofit.solari. Mais Poolas toimuva finaali peaauhind on 50 000 eurot.
Konkursi võitja Roofit.solar esindab Eestit Poolas lõppvõistlusel.
Foto: Magnus Heinmets

Võitja sõidab Eestit esindama lõppvõistlusele Krakowisse, kus 21. mail asuvad 65 000eurose auhinnafondi ning võimalike investeeringute nimel omavahel võistlema finalistid 14 Euroopa riigist.

Roofit.solari idee seisneb innovaatilises kaks-ühes päikeseelektrit tootvas metallist katusematerjalis, mis asendab tavapäraseid katusekatte- ja fassaadimaterjale. Ettevõtte turundus- ja ekspordijuhi Helen Anijala sõnul kinnitab võit, et inimestele läheb aina enam korda roheenergia ja võimalus ise energiat toota.

"Loodame, et osalemine PowerUp! konkursi rahvusvahelises finaalis suurendab meie nähtavust ka potentsiaalsete investorite seas," lisas Anijalg. Roofit.solari tegevjuht on Andri Jagomägi.

Tehnopoli Startup Inkubaatori juhi Martin Goroško sõnul oli žürii jaoks oluline, et ideel oleks potentsiaali saavutada globaalset edu. "Kõik Eesti finaalis osalenud ettevõtted esitlesid suurepäraseid tooteid ja teenuseid, aga meie silmad pani särama Roofit.solar. Nende meeskond on tabanud ära õige aja ning teinud toote järjest kasvavale turule, mis võimaldab rohetehnoloogiat senisest enam massidesse viia," selgitas ta.

Küsimus pole tema sõnul kas, vaid millal kaks-ühes lahendus laialdaselt kasutusele võetakse, sest ka salvestusseadmete hind on tänu tehnoloogia arengule langustrendis. "Ettevõte valmistub nüüd lõppvõistluseks, kus neil on au esindada meie riiki. Loodame, et Eesti senine edulugu PowerUp! võistlusel jätkub – neljast eelnevast korrast kolmel on võit tulnud just siia," märkis Goroško.

Eesti finaali võitja valiti välja üheksa idee seast, mida idufirmad esitlesid žüriile, publikule ja valdkonna spetsialistidele. Enne finaali läbisid osalejad kahepäevase koolituse, kus kogenud ärimentorite Indrek Sauli ja Margit Raidi käe all lihviti vajalikke oskusi toodete ja teenuste esitlemiseks.

Lisaks võitjale anti välja ka eriauhind. Võimaluse osaleda Tehnopol Startup Inkubaatori kuuekuulises inkubatsioonis saab idufirma MikroMasch, kes on välja töötanud nanokattega akumaterjali, mis suurendab pürolüüsi tehnoloogia abil toodetud liitiumpatareide energiat. Goroško sõnul soovis žürii toetada ettevõtte arengut ja näha, et seni laboritingimustes häid tulemusi näidanud lahendus töötab ka reaalses elus.

Eesti finaali žüriisse kuulusid Tehnopol Startup Inkubaatori juht Martin Goroško, BaltCap Growth Fund partner Heidi Kakko, InnoEnergy investeerimisjuht Lukasz Skarka, EBAN - Euroopa äriinglite võrgustiku juhatuse liige Priit Rohumaa ja Tera Venturesi asutaja Stanislav Ivanov.

PowerUp! on Kesk- ja Ida-Euroopa suurim idufirmade konkurss, mida korraldab Euroopa Innovatsiooni- ja Tehnoloogiainstituudi (EIT) toetusel tegutsev säästva energia uuenduste eestvedaja InnoEnergy.

Rohetehnoloogia idufirmade konkurss toimub viiendat korda ning osalejate arv on iga eelneva aastaga võrreldes pea kahekordistunud. Sel aastal esitati konkursile 24 riigist ligi 300 ideed, mis hõlmasid tooteid või teenuseid säästva energia, mobiilsuse, puhta õhu, kütte, ringmajanduse, targa linna ja teiste rohetehnoloogiate valdkonnast.

PowerUp! lõppvõistlus toimub 21. mail Krakowis ühe Kesk- ja Ida-Euroopa tähtsaima majanduskonverentsi Impact’19 raames. Sellele eelnevad kohapeal samuti koolitused kogenud ärimentorite juhendamisel.

Lõppvõistlusel esitlevad enda rohetehnoloogia valdkonda kuuluvaid ideid kokku 14 riigi kohalikes finaalides parimateks tunnistatud idufirmat. Konkursi peaauhind sel aastal on 50 000 eurot, teine koht saab 10 000 ning kolmas 5000 eurot. Lisaks on osalejatel võimalus pääseda InnoEnergy juhitud ärikiirendisse Highway, mis annab ligipääsu rahvusvahelisele äripartnerite võrgustikule ja kuni 150 000eurosele finantsinvesteeringule.

EIT InnoEnergy on Euroopa Liidu asutus, mille koostööpartneriks Eestis on Tehnopol. Ühisteks eesmärkideks on toetada Eesti energiavaldkonna innovaatiliste ettevõtete arengut ja jätkusuutlikkust. Tehnopol arendab Eesti rohetehnoloogia valdkonda alates aastast 2010 koostöös Pakri teadus- ja tööstuspargiga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052