Autor: Indrek Kald • 10. mai 2019

Noori püütakse kampaaniaga tuua IKT-sektorisse

Majandusministeerium ja ITL käivitasid noortele suunatud kampaania "dIKTeeri oma tulevik", sest Eestis on puudu üle 7000 IKT-spetsialisti ning see vajadus suureneb veelgi.
Idufirma Promoty asutaja Aleks Koha esinemas kampaania raames Jüri gümnaasiumis.
Foto: Marek Metslaid

Värskelt valminud "Küberturbe tööjõuvajaduse ja hariduse uuringu" kohaselt vajab Eesti küberturbe valdkond aastaks 2023 juurde kuni 870 spetsialisti, mis eeldab võrreldes tänasega kuni 89protsendilist spetsialistide kasvu.

Tänane Eesti IKT valdkonna sooline tööturustruktuur on meestekeskne, naisi on ainult kolmandik. "dIKTeeri oma tulevik" kampaania raames keskendutakse seega rohkem naiste ja tüdrukute teadlikkuse tõstmisele ning soostereotüüpide murdmisele.

"Infotehnoloogia ja tehisintellekti rakenduste kasutamine on tõusuteel nii era- kui avalikus sektoris. See aga ei tähenda, et vajadus inimeste töö järele ära kaob, vaid juurde tekib uusi põnevaid IKT valdkonna ametikohti," ütles side- ja riigi infosüsteemide asekantsler Siim Sikkut.

"Kui me tahame jätkuvalt olla digivaldkonna trendiloojateks ja suunanäitajateks nii Euroopas kui mujal maailmas, siis peab ka meie tööjõuturg ajaga kaasas käima," lisas ta.

Eesti infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu (ITL) president Andre Krull selgitas, et paljud ametikohad on muutunud olulisemalt IT-intensiivsemaks ja digioskustega seotud rolle on varasemaga võrreldes palju rohkem.

"IT-sektoris ei tööta ainult tarkvaraarendajad ja testijad, on ka väga palju teisi rolle, mis moodustavad praktiliselt poole IT-ettevõtete tööjõust. Näiteks ärianalüütikud, projektijuhid, tooteomanikud, teenuse disainerid, tehnilise müügi spetsialistid - isegi värbajad ja turundajad," sõnas ta.

Krulli sõnul näitab IKT-sektori ettevõtete kiire kasv, et selles valdkonnas õpitu on kõrge lisaväärtusega töökoha kindlustamisel kindel valik. "Eriala valimisel tasub kindlasti arvestada, et lähiaastatel mõjutavad tööturu vajadusi ka suurandmete, tehisintellekti ja pilvetehnoloogiate areng," kinnitas ITLi juht.

Teavituskampaania üheks inspiratsioonikõnelejaks on Nõo reaalgümnaasiumi abiturient ja teadussaate "Rakett 69" finalist Annika Jaakson, kes töötas õpingute ajal satelliidi ESTCube-2 pardaarvuti tiimis programmeerijana.

"Tahan oma tuleviku siduda IKTga, sest see aitab iga päev maailma paremaks muuta. Soovin luua rakendusi, mis on inimestele kasulikud ja teevad elu mugavamaks," kirjeldas Jaakson, kes plaanib sügisel minna Tartu ülikooli õppima arvutitehnika eriala.

Kampaania veebileht startit.ee tutvustab infotehnoloogiahuvilistele õppimisvõimalusi ning kirjeldab IKT-ameteid. Erialavalikut lihtsustab minisimulaator, mis pakub valikuid nii loovinimesele kui ka tõelisele tehnikahuvilisele. Lisaks toimuvad kampaania raames teavitusüritused koolides.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium panustab IKT-tööhõivesse ka teiste programmidega nagu 2000 IT-välisspetsialisti Eestisse toomisega, interneti baasoskuste koolitustega ja Vali-IT koolitusprogrammiga, mis võimaldab ümberõpet IKT-erialadele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052