Autor: Indrek Kald • 15. mai 2019

Eesti IT-firmad taas Rwandas Aafrika foorumil

Eesti IT-ettevõtjad osalevad sel nädalal Rwanda pealinnas Kigalis tippkohtumisel Transform Africa, mille raames ollakse juba teist korda väljas e-Eesti lahendusi tutvustava paviljoniga.
Eestlased kohtumiselka Rwanda IT ja innovatsiooniministri Paula Ingabirega: Robert Adigazalov (B.EST Solutions), Priit Kongo (Net Group), Clementine Vasse (GoSwift), Kevin Tammearu (Cybernetica), Kedi Välba (Aktors), Doris Põld (ITL), Rwanda IT ja innovatsiooniminister Paula Ingabire, Raul Kaidro (RaulWalter), Siim Sikkut (MKM), Daniil Gussev (B.EST Solutions), Kadi Metsandi (VM), Marek Helm (Nortal), Jana Silaškova (EKTK), Kaido Kõrm (Aktors), Rico Adigazalov (B.EST Solutions).
Foto: Kedi Välba

Kaubandus-tööstuskoja ja Eesti IKT klastri korraldatav visiit toimub 13.-17. maini. Delegatsiooni kuulub 13 inimest kaheksast IKT-ettevõttest: Net Group, GoSwift, Aktors, Reach-U, Cybernetica, RaulWalter, B.EST Solutions Estonia ja Nortal. Delegatsiooni juhib majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi side ja riigi infosüsteemide asekantsler Siim Sikkut.

"Eestis oleme me aastatega ja piiratud vahenditega ehitanud e-riigi, mis tõesti töötab – meil on teenused, mis parandavad inimeste eluolu ja ettevõtluskeskkonda reaalselt, igapäevaselt," sõnas Sikkut.

"See on põhjus, miks käiakse Eestis meie kogemust kaemas ja tahetakse nii Aafrikas kui ka mujal Eesti lahendusi ja kogemusi üle võtta – riigi ja erasektori koostöös katsume sellest huvist reaalseid ekspordivõimalusi luua, sh seekordsel Transform Africa üritusel osalemisel jõude ühendades," sõnas Sikkut.

Kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Paltsi sõnul otsivad Aafrika riigid aktiivselt võimalusi oma avalike teenuste ja süsteemide digitaliseerimiseks. "Eesti ettevõtjad on väga heas seisus, sest lisaks e-riigi kogemusele Eestist on nüüdseks saadud ka esmased kogemused sealses piirkonnast," kinnitas ta.

"Aga selleks, et seni saavutatu looks uusi võimalusi ja meie ettevõtjatel läheks jätkuvalt hästi, on tähtis aktiivselt panustada ning kohal olla," selgitas Palts.

16. mail toimub Kigalis praktiline seminar, kus Eesti ettevõtted tutvustavad seda, kuidas digilahendused 1,2 miljardi Aafrika kodaniku elukorraldust lihtsustada saavad.

"Näitame, et digitaliseerimine võimaldab kokku hoida töötunde ja tõsta efektiivsust," selgitas Eesti IKT klastri juht Doris Põld. "Hästi funktsioneeriv e-riik on nähtamatu, päevade asemel saab asjad aetud sekunditega. Meile harjumuspäraseid digilahendusi saab kohandada ka teistes riikides. Seepärast ei ole liialdus öelda, et me aitame klastriga riikidel ja organisatsioonidel jõuda maailmatasemel digitaalsete ühiskondadeni," lisas ta.

Eesti ettevõtjad osalevad tippkohtumise raames toimuvatel paneelaruteludel ning tippkohtumise väliselt toimus kohtumine ka Rwanda IT ja innovatsiooniministri Paula Ingabirega.

Eesti ettevõtjate visiit korraldatakse välisministeeriumi arengu- ja humanitaarabi vahenditest rahastatava arengukoostöö projekti raames. e-Estonia paviljoni Transform Africa Summitil toetab klastriprojektide raames Euroopa regionaalarengu fond.

Eesti IKT-ettevõtete esindajad käisid Rwandas ka aasta tagasi, selle kohta loe SIIT.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755