Autor: Indrek Kald • 16. mai 2019

Levira võtab kasutusse robotkaamerad

Digiteenuste ettevõte Levira hakkab Telia telekanalil üle kandma spordivõistlusi, kus esmakordselt Eestis kasutatakse otsepildi tootmiseks robotkaameraid, mida juhib tehisintellekt.
Levira poolt kasutusele võetav robotkaamera.
Foto: Levira

Näiteks spordiülekannete puhul jälgib tehisintellekt palli ja mängijate liikumist ning valib automaatselt välja põnevamad kordused, mida spordisõber näha tahab. Robotülekannete vallas on Levira tehnoloogiapartner Pixellot, kelle paljude kaameratega süsteem katab kogu spordiväljaku.

Robotkaameraid testitakse sel nädalavahetusel Tallinnas Audentese spordihallis Eesti ja Soome võrkpallinaiskondade mängude otseülekannete juures. Testi saab jälgida reedel, laupäeval ja pühapäeval kell 18 Levira veebilehel.

"Robotkaamera abil läheb spordivõistlus eetrisse inimese sekkumiseta ning režissööri rollis on kaameraid suunav tehisintellekt. Robotülekanded on telesaadete tulevik, kuna nii saab toimuvat paremini jälgida," ütles Levira meediateenuste arendusjuht Martti Kinkar.

Tootmiskulude mõttes on tema sõnul tegu mõistliku lahendusega. "Nii saab vaatajateni tuua ka spordivõistlused, millest seni on ülekande tootmine olnud liiga kulukas," lisas Kinkar.

Robotkaamerate projekti eestvedaja Leviras Andres Tarto kinnitas, et aktiivset tööd tehakse robotkaamerate paigaldamiseks ka teistesse spordihallidesse. "Eesmärgiks on luua üle Eesti head võimalused sportmängude võistluste ja treeningute robotülekanneteks," ütles ta.

Telia Eesti televisiooni ja multimeedia valdkonna sisujuht Birjo Kiik lisas, et uudse tehnoloogia abil hakkavad Telia otsepilti näitavasse erikanalisse jõudma ülekanded spordisaalidest ja võistlustelt. Otsepildi kanal jõuab enam kui 200 000 Eesti koduni.

Võrkpalli liidu peasekretäri Helen Veermäe kinnitusel on neil hea meel olla Levira ja Telia partneriks revolutsioonilise tehnoloogia tutvustamisel. "On märgilise tähendusega, et nii nagu meie võrkpalli rahvusnaiskond jõudis esimest korda EM-finaalturniirile, tehakse esmakordselt Eestis uue tehnoloogiaga ülekanded just naiste võrkpallikoondise mängudest," sõnas ta.

Digiteenuste ettevõte Levira on üks suuremaid sõltumatuid telekanalite väljastuskeskusi Põhja-Euroopas, viies programmid vaatajateni nii Baltimaades, Skandinaavias, mujal Euroopas, aga ka Türgis ja Araabia Ühendemiraatides.

Levira aktsionärid on Eesti Vabariik ja Prantsuse telekommunikatsiooniettevõte TDF osalustega vastavalt 51% ja 49%.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755