Autor: Indrek Kald • 17. mai 2019

Hannes Tamjärv rahastab põrandakütte idufirmat

Eestlaste loodud targa põrandakütte idufirma SLS sai rahasüsti investoritelt, kelle hulgas on ka ekspankur Hannes Tamjärv. SLS plaanib lasta tarbijatel enda põrandakütet välja rentida elektrivõrgu halduritele.
Smart Load Solutionsi kaasasutaja Madis Uuemaa.
Foto: SLS

Smart Load Solutions (SLS) kaasas arendustegevuseks kapitali rohetehnoloogia investeeringutele keskenduvalt Sunly Startupilt. Investeeringu abil arendatakse targale termostaadile uus funktsionaalsus, mis laseb tarbijatel enda põrandakütet välja rentida elektrivõrgu halduritele, kes omakorda stabiliseerivad sellega elektrivõrgu tööd.

SLSi kaasasutajal Madis Uuemaal on Sunly Startupi kaasamise üle hea meel mitmel põhjusel. "Tegu on mitmeid aastaid taastuvenergia sektoris tegutsenud investoritega, kel on tõsine soov aidata välja töötada tehnoloogiaid, mis muudavad elektri tootmist ja tarbimist keskkonnasõbralikumaks," ütles ta.

"Lisaks annab see meile märku, et Eestis ollakse valmis panustama elektrivõrkude digitaliseerimisse, nagu seda juba teistes sektorites tehtud on," lisas Uuemaa.

Investorite seas Nelja Energia aktsionärid

Sunly Startup on rohetehnoloogia innovatsioonile fokusseeritud investor, mis rahastab taastuvenergia ja elektrifitseerimise valdkonna idufirmasid. Sunly Startupi investorite seas on endised ASi Nelja Energia aktsionärid, sh Peeter Mänd, Aivar Berzin, Hannes Tamjärv, Martin Kruus ja Kalle Kiigske, samuti Vardar A/S Norrast.

Sunly Startupi juhatuse liikme Priit Lepasepa sõnul peavad tuleviku elektrivõrgud elektrienergia tootmise juhtimise kõrval leidma lahenduse ka tarbimise juhtimises ja salvestamises. "SLSi arendatav Themo termostaat on hea näide selle ülesande edukast lahendamisest, millest võidavad nii elektritarbijad kui ka võrguettevõtted," kommenteeris ta.

Lepasepp rõhutas, et investeering on oluline just seetõttu, et SLSi tootevalik aitab tarbijatel ilma mugavusest loobumata osa saada turust ja teenustest, mis seni kodutarbijal on võimatu olnud.

Elektriarve kuni 60% väiksemaks

Investeeringu toel planeerib SLS arendada termostaadilahenduse, mis arvestaks lisaks elektri hinnale ka elektrivõrgu tootmise ja tarbimiskõikumistega. "Arendus lubab koduomanikel oma elektriküte ja sooja tootmine panna kasulikult tööle ka elektrivõrgu jaoks ning vähendada seeläbi oma igakuist elektriarvet kuni 60%," kinnitas Uuemaa.

Ta lisas, et kuna elektrikütte paindlikum juhtimine aitab siluda tarbimise ja taastuvenergia tootmise tippe ning madalikke ka elektrivõrgus, siis võidavad sellest ka teised tarbijad ning võrguettevõtted.

SLSi poolt arendatud ning tänaseks juba turule toodud põrandakütte termostaat Themo kasutab tuhandeid andmepunkte, et teha õigeid otsuseid, millal elektrit tarbida. Themo on mobiilist juhitav, jälgib elektrihinda ja välisilma ning tänu intelligentsele juhtimisele maksab tarbija elektrimüüjale kuni 60% vähem. Keskmiselt vähendab Themo kütte arvet kaheksa eurot ruutmeetri kohta aastas.

Smart Load Solutions OÜ (SLS) asutasid 2014. aastal kolm inseneri: vennad Madis ja Märt Uuemaa ning Allan Puusepp. Smart Load Solutions osales 2015. aastal Ajujahi saates, kus pälvis optimeerimise tehnoloogiaga neljanda koha.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755