Autor: ITuudised.ee • 20. mai 2019

Madis Müür: ristinvesteering vähendab riske

Põhjamaade äriinglite programmi juhtinvestori Madis Müüri sõnul võimaldavad ristinvesteeringud programmis osaleval investoreil oma porftooliot laiendada ja riske vähendada.
Põhjamaade äriinglite programmi juhtinvestor Madis Müür.
Foto: Raul Mee

Reedel valiti Eesti suurimal tehnoloogiafestivalil Latitude59 parimaid iduettevõtteid. Teiste seas särasid kaks Eesti idufirmat - vabatahtlike meeskonnatööd hõlbustav rakendus Zelos ning värbamistööriist VideoCV. Lisaks rahvusvahelisele tunnustusele saavad mõlemad ettevõtted 225 000 euro suuruse ingelinvesteeringu EstBANi ja Põhjamaade äriinglitelt.

Investeeringu tegid Põhjamaade äriinglite programmi (Nordic Angel Program ehk NAP) investorid. Investeeringule kandideeris üle saja iduettevõtte, neist enamik Eesti naaberriikidest. 13 ettevõtet esitlesid end investoritele Tallinnas.

Neli paremat ettevõtet olid e-kaubandusplatvorm Yaga (Eesti), innovaatiline personali värbamise tööriist VideoCV (Eesti), jahtide ja kaptenite rendi- ja vahenduskeskkond Searadar (Venemaa) ning vabatahtlike rakendus Zelos (Eesti).

NAPi seekordse juhtinvestori Madis Müüri hinnangul võimaldavad ristinvesteeringud programmis osalenud investoritel oma porftooliot edukalt laiendada ja riske vähendada.

Müür hindas investeeringu kõrval äriinglite programmi sisu, mis aitas investoritel areneda. "Programm ei laiendanud mitte vaid mu portfooliot, vaid aitas mul tutvuda teiste omasuguste investoritega ning laiendada võrgustikku," ütles ta.

Pimedate Ööde Filmifestivalist alguse saanud Zelose eesmärgiks on lihtsustada vabatahtlike töö koordineerimist suurüritustel. VideoCV ühendab omavahel töötajad ja tööpakkujad, kasutades selleks videolahendusi. Plaanid on mõlemal ettevõttel suured, sihiks Euroopa ning USA turud.

Eesti Äriinglite Võrgustiku (EstBAN) liige ning Nordic Angel Programi juhtiv investor Rando Rannus tõdes, et iduettevõtete valik oli külluslik ja otsuse tegemine nõudis pingutust.

"Õnneks olid läbirääkimised - et saavutada nii investoritele kui ka startupile parim investeeringu ülesehitus - kiired ning konkreetsed. Zelose ja VideoCV tegevusvaldkonnad ei ole seni Eesti investorite jaoks traditsiooniliseks valikuks olnud, ent globaalsed investeerimise trendid soosivad Zelost ja VideoCV," lisas ta.

Äriinglite koolitus- ja investeerimisprogrammi Nordic Angel Program veab EstBAN ehk Eesti äriinglite võrgustik. Idufirmadel ja äriinglitel on uus võimalus programmi kandideerida septembris.

Põhjamaade äriinglite programmi käigus saavad investorid õppida kogenud äriingleilt koolituste ja hindamiste käigus, kus jagatakse kogemusi õnnestumistest ja ebaõnnestumistest. Koostöös BANNorway, DanBANi ja FiBANiga on võimalus osaleda ka naaberriikide programmides.

Põhjamaade äriinglite programmi kaasrahastaja on Euroopa Komisjoni initsiatiiv Startup Europe.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755