Autor: Indrek Kald • 29. mai 2019

Eesti on IT-spetsialistide osas Lätist-Leedust maha jäämas

Tallinn loovutab IT-sektori tööhõive alal positsioone Riiale, Vilniusele ja Kaunasele: enim IT-spetsialiste on juba tööl Riias ning seal on ka kõrgeim palk, selgus rahvusvahelise IT-koolitusfirma uuringust.
Suurimat palka saavad IT-spetsialistid Riias.
Foto: Software Development Academy

Mullu Baltimaades tegevust alustanud IT-koolitusettevõtte Software Development Academy tellitud uuringu kohaselt töötab Riias üle 10 000 IT-sektori spetsialisti, teist kohta hoiab ​​Tallinn enam kui 8000 IT-töötajaga.

Võrreldes teiste Balti pealinnadega on Vilniuses IT-sektori töötajate arv kolm korda madalam - 2800 inimest. Samas Leedu suuruselt teine linn Kaunas on IT-tööhõive poolest kaks korda suurem kui Vilnius ja hoiab Baltimaades kolmandat kohta. Nimelt töötab Kaunases IT-valdkonnas 5500 inimest.

Samas näitab Leedu selles sektoris kõige kiiremat kasvu, kuna Vilniuse ja Kaunase ülikoolid valmistavad ette enamiku uutest IT-spetsialistidest Balti riikides.

Kokku töötab Baltimaades IT-spetsialistidena üle 26 000 inimese – see on 2,5% piirkonna 6,5 miljoni suurusest elanikkonnast.

"Riia on piirkonna suurim linn, seega on selge, et seal on ka IT-keskused ja valdkonna ettevõtete kontsentratsioon suurim, sealhulgas sellised hiiglased nagu Accenture ja Tieto. Eesti pealinnas on kogu sektori kasvu vedanud Skype ja sellest väljakasvanud ettevõtmised," kommenteeris Softwate Development Academy asepresident Piotr Mazur.

"Leedu koolitab praegu välja suurt hulka kõrge kvalifikatsiooniga spetsialiste, IT-sektor kasvab riigis kiiresti ja suured rahvusvahelised ettevõtted näevad seda potentsiaali," lisas ta.

Uuringuandmete kohaselt on IT-spetsialisti keskmine brutoteenistus aastas Baltimaades 36 000 eurot. Algajad IT-spetsialistid teenivad teiste Balti linnadega võrreldes kõige rohkem Riias - seal on nende keskmine aastanepalk enne makse kuni 21 000 eurot. Teisel kohal on juuniorarendajate keskmine aastapalk Tallinnas - 19 000 eurot. Vilniuses on nende sissetulek 18 000 eurot ja Kaunases 15 000 eurot.

Uuring näitas, et kõigi Balti riikide puhul on nõudlus IT-spetsialistide järgi väga kõrge. Pakkumises olevast 800 vabast IT-sektori töökohast on kolmandik suunatud uutele koolilõpetajatele ehk juuniorarendajate tasemele.

Piotr Mazuri sõnul valmistavad tehnikaülikoolid Vilniuses, Kaunases, Riias ja Tallinnas igal aastal ette üle 2000 IT-spetsialisti, kuid sellest ei piisa nõudluse rahuldamiseks. "Selle tulemusena teevad firmad algajatele professionaalidele tööpakkumisi kohe, kui need on oma programmikursused lõpetanud," kinnitas ta.

Software Devolopment Academy uuringuandmed näitavad, et kuigi Java ja Javascript jäävad kõige populaarsemateks programmeerimiskeelteks, kasvab vajadus ka teisi programmeerimiskeeli valdavate töötajate järele. Näiteks programmeerimiskeele Node valdajate nõudlus ja pakkumine näitab suurt potentsiaali - praegu otsitakse Balti turul rohkem kui 200 selle valdkonna spetsialisti, kuid pakkumine jääb nõudlusele alla rohkem kui kaks korda.

IT-arengu uuringu viis Softaware Development Academy tellimusel läbi personalijuhtimisfirma Talent Up. Selles analüüsiti Ukraina, Balti riikide, Valgevene, Madalmaade ja Taani turge, kus nõudlus IT-spetsialistide järele on kõige suurem. Uuringus koondati andmed, kui palju IT-spetsialiste koolitatakse ülikoolides ja erikursustel, milline on vajadus nende järgi ja kui suur on nende sissetulek.

Talent Up tugines oma andmeplatvormile, mis koondab üle 41 miljoni IT-spetsialisti ja poole miljoni IT-firma andmestiku. Lisaks kasutati ettevõtte teavet ja infot sotsiaalsetest võrgustikest: Linkedin, Twitter, Glassdoor, Meetup, Eventbrite, SwitchUp, Angelist, StackOverflow, Infojobs ja Github.

Rahvusvahelisel IT-koolitusettevõttel Software Development Academy on Euroopas üle 600 koolitaja. SDA korraldab programmeerimiskursuseid 17 Euroopa linnas, sealhulgas alates mullusest ka Baltimaades.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052