Autor: Indrek Kald • 5. juuni 2019

Viis idufirmat lõpetasid Garage48 kosmoseprogrammi

2. juunil lõppes Tartus viie osalejaga kosmoseteemaline äriarendusprogramm Garage48 SpaceTech Bootcamp. Esmakordse ürituse eesmärk oli aidata kosmosevaldkonna varajase faasi idufirmadel ideest ettevõtteni jõuda.
Tartus lõppes kosmoseteemaline äriarendusprogramm Garage48 SpaceTech Bootcamp.
Foto: Toomas Välja

29. maist 2. juunini toimunud arendusprogramm oli jätkuürituseks mai alguse kosmoseteemalisele arendusnädalavahetusele Garage48 SpaceTech 2019, kus osalejad ehitasid 48 tunni jooksul valmis toote esialgse prototüübi. Viiepäevase programmi eesmärk oli aidata varajase faasi idufirmadel toote turule toomist kiirendada ning seejärel juba rahvusvahelisele areenile suunduda.

Kosmosehäkatoni algataja ning Garage48 juhatuse liige Kai Isandi sõnul on loodud programm kohaliku kosmosevaldkonna jaoks oluline samm. "Garage48 häkatoni, arenguprogrammi ning Euroopa kosmoseagentuuri Eesti äriinkubaatori sünergias on sündinud üritusteseeria, mis aitab häkatonil sündinud tiimidel ideest ettevõtluseni jõuda," lausus ta.

Kokku lõpetas programmi viis kosmosevaldkonna projekti:

Stargazing: äpp, mis aitab leida linnapiirkondades sobivaimad kohad tähtede vaatlemiseks;

SatCraft: platvorm, mis ühendab ettevõtetteid, kes tahavad oma tooteid kosmoses testida, satelliitide tootjatega;

OM5G: andmekaardid, mis aitavad telekommunikatsiooni ettevõtetel mõista, kuidas keskkond nende teenuseid mõjutab;

Cuby: programm, mis teeb kosmoseteaduse õppimise lihtsaks, põnevaks ja lõbusaks;

Peatlog: lahendus, mis aitab valitsusel kaevandustegevust seirata.

Euroopa kosmoseagentuuri Eesti äriinkubaatori esindaja Vaido Mikheim kinnitas, et meeskondade tase oli üllatavalt kõrge ning viiest idufirmast vähemalt kaks võiks kandideerida ka kosmoseagentuuri Eesti äriinkubaatorisse.

"Meil on hea meel, et Garage48 häkatonid on läbi teinud teatava evolutsiooni, pakkudes meeskondadele jätkuprogrammi jõudmaks n-ö päris ettevõtluseni," sõnas Mikheim. "Eduka kosmosevaldkonna ettevõtte loomine on maraton. Taolised programmid on justkui väiksed edusammud või vahefinišid, mis aitavad pikka distantsi läbida ning katkestamist vältida," sõnas ta.

Üritus toimus Interreg Eesti-Läti SpaceTEM projekti raames ning on finantseeritud Euroopa regionaalarengu fondi poolt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755