Autor: Indrek Kald • 7. juuni 2019

IT-minister Kingo kutsub kokku e-valimiste töörühma

Väliskaubandus- ja IT-minister Kert Kingo kutsub kokku elektroonilise valimissüsteemi ja elektroonilise hääletamise töörühma, et hinnata selle turvalisust.
2013 kasutas Keskerakond valimiste eel e-hääletamist mahategevaid sõnumeid.
Foto: Raul Mee

Kingo sõnul on e-valimised meie tulevik igal juhul, kuid valimissüsteemi on vaja teha selgemaks ja arusaadavamaks. "Töörühma ülesandeks saabki analüüsida valimissüsteemi protsesside turvalisust ja läbipaistvust ja vajadusel teha ettepanekuid selle parendamiseks," lisas minister.

Ametkondade vahelise töörühma eesmärk on hinnata elektroonilise valimissüsteemi ja elektroonilise hääletamise infosüsteemi protsesside ja turvameetmete vastavust kehtivale küberturbe regulatsioonile ja valimisseadustele.

Töörühma juhib majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning sinna kaasatakse Riigi Infosüsteemi Amet, valimisteenistus, teadusasutused ning teised eksperdid. Töörühm esitab omapoolsed ettepanekud väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministrile.

Töörühma moodustamisel lähtutakse valitsuse tegevusprogrammist, mis näeb ette e-hääletamise säilitamise, kuid kontrollitava, turvalise ja läbipaistva süsteemi loomise. Töörühma ülesanne on e-hääletamise süsteemi analüüsida, teha ettepanekuid selle sõltumatuks rahvusvaheliseks testimiseks rahvusvahelisel platvormil ning vajadusel valimissüsteemi ja vastava seadusandluse täiendamiseks ja muutmiseks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755