Autor: Indrek Kald • 10. juuni 2019

Elektrilevi internetivõrgus hakkab teenust pakkuma 12 firmat

Elektrilevi võrgus hakkavad interneti ja teleteenust pakkuma 12 operaatorit: igas piirkonnas on neid vähemalt kaks, mõnedes piirkondades ka kuus operaatorfirmat.
Elektrilevi juhatuse esimees Jaanus Tiisvend.
Foto: Raul Mee

Elektrilevi avatud võrgus teenust pakkuma hakkavad ettevõtted on Elisa, Tele2, Telia, Levikom, STV, Telset, Prodigi, Sindi Telekom, Homenet, Fiber, Citynet ja Fiberman.

"Avatud operaatorineutraalse kiire interneti võrgu rajamise üks peamisi ootusi oli, et kliendi jaoks tekib erinevate teenusepakkujate vahel valikuvabadus. Täna saame kindlalt öelda, et nii saab ka olema," ütles Elektrilevi juhatuse esimees Jaanus Tiisvend.

Elektrilevi võrguga ühinenud operaatorid saavad ise otsustada, millistes piirkondades nad oma teenust pakkuma hakkavad. Piirkondades, kus sel aastal algab kiire interneti võrgu ehitus, on erinevaid teenusepakkujaid keskmiselt kaks kuni kuus. Täpsema ülevaate operaatoritest, kes konkreetsetes piirkondades teenust pakkuma hakkavad, leiab Elektrilevi kiire interneti kodulehelt.

"Paljud ilmselt ei teagi, et meil on Eestis 12 erinevat sideoperaatorit. Tegelikult on veelgi rohkem. Oleme kaardistanud Eestis 36 erinevat sideteenuste operaatorit. Põhimõtteliselt oleks neil kõigil ja ka võimalikel uutel tegijatel väga lihtsalt võimalik Elektrilevi kiire interneti võrgus oma teenuseid pakkuma hakata," ütles Tiisvend.

"Sellises operaatorite omavahelise konkureerimise olukorras on kõige suuremaks võitjaks klient. Võib arvate, et kliendi jaoks areneb seeläbi teenuse kvaliteet ja hind muutub soodsamaks," lisas ta. Oma pilootpiirkonnas Tallinnas Veskimetsas ehitas Elektrilevi kiire interneti võrgu ligikaudu 600 potentsiaalse kasutajani.

Elektrilevi võrguga liitumise ühekordne tasu on 199 eurot. Seejuures tuleb arvestada, et Elektrilevi toob sidevõrgu maja fassaadini. Harvemal juhul, kui esinevad tehnilised takistused või majaomanik seinale toomist ei soovi, tuuakse võrk kinnistu piirini. Juhtme tuppa viimine võib tähendada täiendavaid kulusid juhul, kui kasutaja ise ei valmista ette kohta, kust kaabel tuppa tuua.

Esimestes piirkondades alustab Elektrilevi kiire interneti võrgu ehitusega juuni teises pooles. "Liitumisvõimalust pakume sel hetkel, kui piirkonnas algab ehitustegevus. Siis saame garanteerida ühenduse valmimise kuni kuue kuu jooksul. Anname kõikidele majapidamistele personaalselt kirja teel teada, kui oleme piirkonnas liitumise võimaluse avanud," ütles Jaanus Tiisvend.

Viie aasta jooksul soovib Elektrilevi kiire interneti võrgu ehitada 200 000 kodu või ettevõtteni, kus täna puudub kvaliteetne internetiühendus.

Elektrilevi on suurim võrguettevõte Eestis, hallates ligikaudu 60 000 kilomeetrit elektriliine ja 24 000 alajaama ning ehitab tervet Eestit katvat kiire interneti võrku. Lisaks haldab Elektrilevi tänavavalgustusvõrku Tallinnas ja Tartus ning on arendamas kaasaegset elektriautode laadimisvõrgustikku.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052