Autor: Indrek Kald • 11. juuni 2019

Telia investeerib 10 miljonit andmekeskuse rajamisse

Telia Eesti rajab 2021. aastaks Tallinna külje alla Utilitase elektrijaama kõrvale kümne miljoni euroga andmekeskuse, millest saab Eesti esimene ametlikult sertifitseeritud keskus.
Telia ehitab Eesti esimese sertifitseeritud andmekeskuse.
Foto: Jevgeni Kulikov

Telia ärikliendiüksuse juhi Tarmo Kärsna sõnul haldab ettevõte täna seitset andmekeskust, mis on varasemalt rajatud erinevatesse asukohtadesse ning millest osa paiknevad kunagistes telefonijaama hoonetes. Kõnealuste andmekeskuste netopind ulatub 500 ruutmeetrini, uue andmekeskuse puhul saab pinda olema aga tuhat ruutmeetrit.

"Koos uue andmekeskuse rajamisega paneme osa vanemaid objekte kinni. Selle sammuga jääb meil varasema seitsme andmekeskuse asemel töösse kolm," märkis ta.

Kärsna sõnul valitseb Eestis hetkel olukord, kus enamus andmekeskusi haldavatest firmadest on rajanud need vanematesse ning mitte selleks otstarbeks loodud hoonetesse. "Tänased nõuded andmekeskustele on juba sootuks teised kui näiteks paarikümne aasta eest ning kui me soovime klientide ootustele vastata, peame neile ka kindlat kvaliteeti pakkuma," lisas ta.

Telia uus andmekeskus kerkib Peterburi maantee ääres asuva Utilitase elektrijaama kõrvale ning Utilitas hakkab uut hoonet ka elektrienergiaga varustama. Kärsna nentis, et kuna andmekeskuse puhul on kõige suurem kuluallikas elektrienergia, siis oli selline käik loogiline,

"Utilitases toodetakse elektrit puiduhakkest, mis tähendab, et see energia on toodetud loodust säästvalt ja vastutustundlikult. See sobib hästi Telia Company poolt seatud ambitsioonikate rohemajanduse eesmärkidega. Utilitase ja uue andmekeskuse vaheline ülekandeliin tuleb samuti lühike, mis tagab kuluefektiivsuse," sõnas Kärsna.

Eestis pole Tarmo Kärsna sõnul täna ühtegi ametlikult sertifitseeritud andmekeskust ning Telia lähebki esimest Tier3-tasemega sertifitseeritud andmekeskust rajama.

Hetkel on käimas uue andmekeskuse projekteerimine ning objekti ehitus algab plaanide järgi järgmise aasta alguses. Uus andmekeskus peaks valmima 2021. aasta teises pooles.

Ituudised.ee toetajad:
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Kent-Erik SchwedeReklaamimüügi projektijuhtTel: 509 8932