Autor: Indrek Kald • 25. juuni 2019

Küberkaitse suvekool toob kokku üheksa riigi spetsialistid

1. juulil algab Voore puhkekeskuses doktorantide ja noorte spetsialistide küberkaitse suvekool, mille eesmärk on anda uusi teadmisi ning arendada õppe- ja teaduskoostööd. Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudi suvekoolis tuleb osalejaid mitmelt maalt.
Koolitusprogrammis võetakse tähelepanu alla plokiahelad ja nende mõju ühiskonnas toimuvatele digitaalsetele muutustele.
Foto: Pixabay

Selle aasta koolitus kannab pealkirja "Plokiahelad: rakendused ja turvalisus". Osalejad tulevad Austraaliast, Saksamaalt, Leedust, Tšehhist, Norrast, Soomest, Itaaliast, Poolast ja Eestist.

Tähelepanu alla võetakse plokiahelad ja nende mõju ühiskonnas toimuvatele digitaalsetele muutustele, keskendudes eelkõige plokiahela kasutamise õiguslikele ja majanduslikele aspektidele, turvalistele rakendustele ja plokiahela krüptograafiale.

TÜ arvutiteaduse instituudi infoturbe professor Raimundas Matulevicius selgitas, et plokiahel on andmebaasitehnoloogia, mis erineb varasemast kesksete andmebaaside tehnoloogiast oma jagatud olemuse poolest. "See muudab sissemurdmise ja andmete muutmise palju raskemaks, sest kõik plokiahela võrgus osalejad näevad kõiki muudatusi kohe," sõnas ta.

Arvutiteaduse instituudi küberkaitse valdkonna koordinaator Madis Raaper ütles, et Eestis on tugev digitaalne ökosüsteem ja Tartu Ülikooli tugevus plokiahelatehnoloogia vallas on peamine põhjus, miks see teema tänavuse suvekooli jaoks välja valiti.

"Meil on plokiahelatehnoloogia kasutamiseks head teoreetilised ja praktilised oskused ning tänu sellele saame suvekoolis anda neid edasi nii Eesti kui ka välisülikoolide üliõpilastele ja spetsialistidele," märkis Raaper.

Haridus- ja teadusministeeriumi infotehnoloogia nõuniku Jaak Antoni sõnul peame digiriigina oluliseks küberruumi kasutamise turvalisust ja selle tagamiseks vajalike kõrgtasemel spetsialistide ning teadurite ettevalmistust. "Küberkaitse suvekool on üks viis selle saavutamiseks," ütles ta.

Suvekooli peaesinejad on Eesti küberturvalisuse ettevõtte Guardtime asepresident Ivo Lõhmus ja Eesti riigi tehnoloogiate juht Kristo Vaher. Samuti toimuvad arutelud ja ühel päeval grupitöö suvekooli kõige olulisemate teemade arutamiseks.

Ürituse korraldamist toetavad hariduse infotehnoloogia sihtasutus IT Akadeemia programmi kaudu ning haridus- ja teadusministeerium.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755