Autor: Indrek Kald • 24. juuni 2019

Riias algab tippkohtumine suurandmete teemal

Keeletehnoloogiaettevõte Tilde korraldab 26.–28. juunil Riias suurandmete tippkohtumise, et leida tehisintellekti valdkonnad, milles Euroopa võib saavutada maailmas juhtpositsiooni ning luua selleks vajalikke partnerlussuhteid.
Riiga tuleb kokku üle 200 suurandmete eksperdi.
Foto: big-data-value.eu

Üritusel Big Data Public-Private Partnership Summit osaleb üle 200 suurandmete ja tehisintellekti eksperdi (sh ettevõtetest nagu SAP, Siemens, Boeing ja Philips). Lisaks Euroopa Liidu poliitikakujundajad ning teadlased Harvardi ülikoolist, Saksamaa tehisintellekti uurimiskeskusest ja mujalt.

"Tippkohtumise kaaskorraldajatena on meil hea meel võõrustada esimest korda Baltimaades Euroopa helgemaid päid suurandmete ja tehisintellekti alal. See on meie ja teiste tippkohtumisel osalejate jaoks harukordne võimalus arutada, kuidas kasutada Euroopa majanduslike ning sotsiaalsete probleemide lahendamiseks suurandmeid ja tehisintellekti," selgitas Tilde juhatuse esimees Andrejs Vasiļjevs.

"Meie jaoks on eriti oluline see, et tehisintellekt austaks Euroopa põhiväärtusi ja mõistaks võrdselt hästi nii suuri kui ka väikeseid keeli. Läti avaliku ja erasektori uuendused võivad olla teistele Euroopa riikidele eeskujuks mitmekeelse tehisintellekti loomisel," lisas ta.

Üritusest võtavad osa Euroopa tehisintellektitööstuse juhtivad esindajad ja teadlased, et edendada sektoritevahelist koostööd ning arendada välja strateegia Euroopa juhtpositsiooni saavutamiseks suurandmete ja tehisintellekti valdkonnas.

Kohtumisel arutletakse, kuidas saavutada tehisintellekti valdkonnas ulatuslik üle-euroopaline koostöö suur- ja väikeettevõtete, idufirmade, teadusuuringute keskuste ning haridusasutuste vahel. Üritusel arutatakse ka koostöövorme, mis avaks organisatsioonidele suurandmetele suunatud Euroopa Komisjoni rahastusega projektide uksed.

Selle avaliku ja erasektori partnerluse algatajateks on Euroopa suurandmete koostöövõrgustik Big Data Value Association (BDVA), Euroopa robootikaühing euRobotics ning Euroopa Komisjon. Euroopa Komisjoni esindajad koos avaliku ja erasektori esindajatega hindavad seni tehtud edusamme ning määravad Euroopa järgmise kümnendi eesmärgid ja ELi toetused suurandmete ja tehisintellekti algatustele.

Eeldatakse, et alates 2020. aastast investeerib Euroopa Komisjon igal aastal Euroopa tehisintellektivaldkonna uurimisse ja arendamisse miljard eurot.

Ürituse raames on avatud ka mitu õpikoda, esitletakse hiljutisi uuendusi ning toimuvad BDVA peaassamblee ja suurandmete avaliku ja erasektori partnerluse juhtkomitee kohtumised.

Suurandmete majanduse loomine on üks Euroopa Komisjoni peamisi eesmärke, millesse on aastail 2016–20 investeeritud üle 2,5 miljardi euro. Selle rakendamiseks on Euroopa Komisjon sõlminud avaliku ja erasektori partnerlussuhted tööstussektori ja teadusasutustega. Järgmisel rahastamisperioodil (2021–27) on plaanis keskenduda tehisintellekti valdkonnale ning oluliselt suurendada teadus- ja arendustöö rahastust.

Tippkohtumise korraldavad BDVA ja Euroopa Komisjon koostöös keeletehnoloogiaettevõtte Tildega ning Läti keskkonnakaitse ja regionaalarengu ministeeriumiga.

BDVA on rahvusvaheline valdkonnapõhine mittetulundusorganisatsioon, mis koosneb 200 üle-euroopalisest liikmest, mille hulgas on võrdselt nii suuri, väikseid kui ka keskmise suurusega ettevõtteid ning teadus- ja tarbijaorganisatsioone. BDVA on Euroopa Komisjoni erapartner suurandmete väärtustamise avaliku ja erasektori partnerlusprogrammi rakendamisel.

Tilde on BDVA liige ning suurandmete avaliku ja erasektori partnerluse tippkohtumise kohalik korraldaja. Tilde arendab loomuliku keele töötlemise tehnoloogiaid (näiteks masintõlge ja intelligentsed virtuaalabilised), et toetada keelte mitmekesisust digiajastul ja võimaldada üleilmsete klientide mitmekeelset suhtlust.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755