Autor: Indrek Kald • 26. juuni 2019

Levikom kaasab 5 miljonit ja võtab suuna IPO-le

Eesti telekomiettevõte Levikom kaasab kohalikele investoritele suunatud mitteavaliku emissiooniga vähemalt viis miljonit eurot oma tegevuse rahastamiseks. Edasises plaanis on ka börsiletulek.
Levikomi kaasasutaja ning juhatuse esimees Toomas Peek.
Foto: Indrek Susi

Levikomi kaasasutaja ning juhatuse esimehe Toomas Peegi sõnul investeerib ettevõte kahes esimeses etapis kaasatava kapitali valdavalt võrguarendusse ja klientide liitmiseks. "Eestis on ligi 162 000 kodu ja ettevõtet, kus puudub kiire internet, seetõttu on tekkinud väga suur nõudlus meie VirtuaalFiiber-internetivõrgu ja teleteenusega liitumise vastu. Selleks, et klientide ootustele vastata, peame kasvatama enda võimekust klientide ühendamiseks meie ülikiire lairibavõrguga," rääkis ta.

Täiendavat kapitali kaasab Levikom kahes etapis aastail 2019-20. Esimeses etapis teeb Levikom kahe miljoni eurose Nasdaqis registreeritud kaheaastase lunastustähtajaga võlakirjade emissiooni. Selle mitteavalik pakkumine algas 24. mail ning seal pakutakse Levikomi väärtpabereid suunatult kuni 150 investorile.

Järgmisel aastal kavatseb Levikom emiteeritud võlakirjad noteerida Nasdaq First North võlakirjaturul, mis annab investoritele likviidsuse vaba kauplemisvõimaluse tõttu.

Kapitali kaasamise teises etapis viib Levikom läbi ka täiendava konverteeritavate võlakirjade või aktsiate suunatud emissiooni (pre-IPO) mahus 3-5 miljonit eurot vastavalt kas Nasdaq First North või Balti börsi lisanimekirjas, mil pakutakse investeerimisvõimalust ka institutsionaalsetele investoritele. Järgneva 3-5aastase perioodi jooksul kavatseb ettevõte jõuda Nasdaq Balti börsi põhinimekirja, viies läbi aktsiate esmase avaliku pakkumise (IPO).

Tallinna börsi juhi Kaarel Otsa sõnul on rõõm kuulda, et Levikom on otsustanud siseneda avalikule turule ja mõelnud läbi sammud liikumaks esmalt Nasdaq First North turule ja seejärel börsi põhinimekirja.

"First North on suurepärane platvorm kasvuambitsiooniga ettevõtetele, kes soovivad saada osa kõigist avalikul turul olemise hüvedest. Loodan, et ettevõtte plaanid saavad parimal viisil teostatud," rääkis ta.

Levikomi kaasasutaja ning tegevjuhi Peep Põldsammi sõnul plaanitakse esimesest emissioonist laekuva kapitali abil luua võrguühendused juba täna ootejärjekorras olevatele klientidele, arendada 5G ja asjade interneti teenuseid ja -võrku ning investeerida ettevõtte laienemisse.

Põldsamm lisas, et Levikom asub enda teenuseid pakkuma nii Elektrilevi kui ka Eesti Andmesidevõrgu rajatavate fiibervõrkude vahendusel, mis vajavad samuti investeeringuid nii võrguarendusse kui ka müüki ja turundusse.

Toomas Peegi sõnul on Levikomil lisaks väärtpaberite emissioonile jätkumas ka läbirääkimised suurinvestoriga. "Levikomi osanikud on investeerinud tänaseks ettevõtte arendamisse ligi viis miljonit eurot. Meie tulevikuplaanidest moodustab väga olulise osa 5G- ja asjade interneti võrkude ja -teenuste arendamine. Seetõttu peamegi läbirääkimisi täiendava suurinvestoriga, kes võimaldaks meil ettevõtet senisest veelgi jõulisemalt kasvatada," rääkis Peek.

Väärtpaberite emitendiks on ettevõtte emafirma Levikom Holding OÜ. Levikomi kapitalistruktuuri kujundamist nõustasid advokaadibüroo Ellex Raidla (Sven Papp) ja Keystone Advisers (Tõnis-Martin Kons) ning emissiooni valmistas ette advokaadibüroo KPMG Law (Lauri Liivat). Tegemist ei ole avaliku pakkumisega väärtpaberituru seaduse tähenduses ning seetõttu ei ole vastav prospekt finantsinspektsioonis kinnitatud.

Toomas Peegi ning Peep Põldsammi loodud Levikomi peamised tegevussuunad on 5G/IoT, IT, sideteenused ja videovalve.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755