Autor: Indrek Kald • 27. juuni 2019

Visa kaardi omanikud Eestis saavad kasutada Apple Payd

Visa kaardi omanikud Eestis saavad eilsest kasutada Apple Pay makselahendust, seoses teenuse laienemisega 13 Euroopa riigi turule. Eesti pangad aga Apple Payd veel ei toeta.
Visa kaardi omanikud Eestis saavad nüüdsest kasutada Apple Pay makselahendust.
Foto: Visa

Koostöös finantsehnoloogia ettevõttega Revolut käivitatud Apple Pay töötab iPhone´il, Apple´i nutikellal, iPadil ja Macil, võimaldades klientidel ostelda nii poodides, rakendustes kui ka veebisaitidel tänu puutevabale tehnoloogiale ja Visa tõendussüsteemile (tokenization).

Apple Pay töötab samades viipemakseterminalides, mis on juba kaubanduses laialt levinud ning kus ostjad saavad täna kasutada oma deebet- ja krediitkaarte viipemakseteks. Tänaseks on ligi 90% Eesti müügipunktidest varustatud viipemakseid võimaldavate kaardimakseterminalidega. Aastaks 2020 aktsepteerivad kõik makseterminalid viipemakseid.

Samas ükski Eesti pank veel ei toeta Apple Pay makselahenduse kasutamist viipemakseterminalides siin väljastatud Mastercardi või Visa kaartidega.

Kui ostlemine toimub mõnes rakenduses või Safari veebilehitseja kaudu internetis, siis pole Apple Pay korral tarvis käsitsi täita kontovorme või sisestada korduvalt arveldus- ja tarneaadresse. Iga Apple Pay ost kinnitatakse silmapilkselt, kasutades sõrmejälje- või näotuvastust või Apple´i seadme turvakoodi.

"Apple Pay käivitamine Eestis ühes Visa tõendustehnoloogiaga muudab kindlasti viisi, kuidas siinsed tarbijad oma igapäevaseid oste sooritavad," ütles Visa Põhja- ja Baltimaade regiooni juht Henning Holtan.

Kui krediit- või debeetkaarti kasutatakse Apple Pay rakenduse kaudu, siis füüsilise kaardi numbreid ei säilitata nutiseadmes või Apple´i serverites. Selle asemel loob Visa Token Service seadmele unikaalse kontonumbri ning iga ost autoriseeritakse ühekordse unikaalse dünaamilise turvakoodiga.

Visa tõendustehnoloogia teeb e- ja mobiilkaubanduse maksed lihtsaks ja turvaliseks, asendades tarbijakontod unikaalse digituvastusega, mida kasutatakse spetsiaalselt iga seadme jaoks. Seetõttu ei jagatagi kunagi konto- või kaardiandmeid, mis lisab digitaalmaksetele täiendava turvalisusastme.

Kui näiteks iPhone varastatakse, siis saab oma digitaalse kontonumbri koheselt deaktiveerida panga kaudu, ilma et selleks peaks blokeerima või välja vahetama füüsilise Visa kaardi. Visa kaardi kasutajatele laienevad ka Apple Pay kaudu kõik eelised, mida neile täna pakutakse, sh kelmusekaitse autoriseerimata ostude vastu.

Digimakselahenduste pakkuja Visa globaalne andmetöötlusvõrgustik VisaNet võimaldab makseid kõikjal maailmas ning on võimeline töötlema üheaegselt enam kui 65 000 tehingusõnumit sekundis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755