Autor: Indrek Kald • 28. juuni 2019

Lehe Pruulikoja loojad müüsid firma ja naasevad IT-ärisse

Tarmo ja Gristel Tali müüsid Lehe Pruulikoja ning naasevad tööle IT-sektorisse. Tegemist on esimese pruulikoja ostu-müügi tehinguga Eesti käsitööõllede turul.
Tarmo Tali ja Tanel Nurmeots Lehe Pruulikojas.
Foto: Erakogu

"Olen pruulikoja kõrval aidanud Starshipil ja Pipedrive´il disainida ja ehitada andmeanalüüsi lahendusi ja meeskondi. Plaanis on nüüd keskenduda andmeanalüüsi meeskonna juhi rollile Pipedrive´is," sõnas Tarmo Tali ITuudistele.

"Gristel on tegelenud siiani 100% pruulikoja juhtimisega ja tema järgmised sammud ei ole veel lõplikult paigas," lisas ta.

Enne Lehe Pruulikoja loomist töötas Gristel Tali nii BCS Iteras, Columbus IT Partner Estonias kui ka Guardtime´is. Tarmo Tali oli üle kümne aasta Skype´is, ent tema CVs on tööandjaina kirjas ka Microsoft, Monese ja Uptime.

Viis aastat tagasi esimesed õlled pudelisse villinud Lehe Pruulikoja ostis Tallinnas Kalamaja serval tegutseva kohvi- ja õllepoe "Uba ja humala" looja Tanel Nurmeots. Enam kui 130 000-liitrise aastase tootmismahuga kuulub Lehe Pruulikoda Eesti suurimate hulka.

Tehingu hinda osapooled ei avalda. Seitsme töötajaga Lehe Pruulikoja käive tänavu esimeses kvartalis oli 130 000 eurot.

Lehe Pruulikoja pereettevõttena asutanud Gristel Tali sõnul on müügi põhjused isiklikud. "Oleme mõlemad mehega IT-sektorist ja hästi lühidalt öeldes kasvas hobi liiga suureks. See ei ole saladus, et juba mitu aastat tegeleb meie peapruulmeister pruulikoja kõrvalt taas IT-projektidega ning pruulikoja juhtimine on lapsepuhkuse asemel mind ennast kogu aeg rakkes hoidnud," selgitas ta.

Gristel Tali sõnul oli neil valida, kas teha ettevõte jõuga väiksemaks või lubada kasvada edasi kellegi teise omanduses.

"Lehe Pruulikoda on kuue tegutsemisaasta jooksul jõudnud kõikidesse Eesti jaekettidesse, mis üldse käsitööõllesid müüvad. Me oleme püsivalt Soome, Saksa ja Hollandi turul. Ja me oleme algusest peale Taneliga koostööd teinud, kes oma õllepoes Lehe õllesid müüb. Tõtt-öelda käis ta esimesel aastal meil isegi pruulikojas sulaseks," meenutas Tali.

Tanel Nurmeotsa kinnitusel jätkab pruulikoda Lehe õllede tootmist, sortimenti lisandub ka tema enda looming, mida ta ilma oma pruulikojata ehk nn mustlaspruulijana on seni käinud teiste tootjate pruulikodades pruulimas.

"Kui sa juba kord pruulima oled hakanud, siis varem või hiljem tahad sa seda teha oma õllekojas. See on iga vähegi tõsisema pruulmeistri unistus," selgitas Nurmeots, kes tootis UJH-nimelisi õllesid möödunud aastal umbes 20 000 liitrit.

Lehe pruulikoja sisseseade tootmisvõimekus on 300 000 liitrit, mis tähendab Nurmeotsale potentsiaali tõsta senine tootmismaht 15kordseks. "Mustlaspruulijana ei olnud mul enam võimalik toota nii palju kui vaja ning teisalt polnud võimalik ka enam mõistliku hinnaga toota, nii et oleks püsinud konkurentsis," lisas ta.

Maailma suurim õlleentusiastide keskkond RateBeer on tunnustanud 2017. aastal alustanud UJH õllede tootja Eesti parimaks uueks pruulikojaks, kuigi oma pruulikoda sel seni veel polnudki. Nurmeots alustas alkoholiäris tegutsmist ligi kakskümmend aastat tagasi, algul hulgimüügi valdkonnas ning viimastel aastatel õllepoodi pidades. Ta on ka diplomeeritud veinisommeljee.

Eesti kõige suurem käsitööõllede tootja on teadaolevalt Põhjala. Põhjala järel on sarnases mahus tootnud Tanker, Sori Brewing, Pühaste Brewery ja Lehe Pruulikoda. Käsitööõlle tootjate tootmismahtude järjekord saab selgeks suve keskel, kui on avaldatakse uued majandusaasta aruanded.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052