Autor: Indrek Kald • 4. juuli 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti saab 3 mln eurot kosmosetehnoloogia uuringuiks

Valitsus arutab täna võimalust pikendada Eesti Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) liikmelisuse üleminekuperioodi kolme aasta võrra, mis võimaldab ESA-l suurema summa eraldamist Eestile suunatud projektidele.
Satelliit Cheops ESA testimisruumis Hollandis.
Foto: Genevieve Porter

Välisminister Urmas Reinsalu poolt täna valitsusele tutvustatava seaduseelnõu kohaselt muudetakse Eesti ühinemise kokkulepet ESAga. Muudatuse kohaselt pikeneb Eesti kui uue liikmesriigi staatus kolme aasta võrra ehk üleminekuperiood pikeneb kuuelt aastalt üheksa aastani (2021 asemel kuni 2024).

Seeläbi saavad Eesti ettevõtjad ja teadusasutused perioodil 2019–24 juurde kolme miljoni euro väärtuses ainult Eestile suunatud projekte. Muutmise kokkulepe aitab täita Eesti kosmosevaldkonna tegevuskava 2016–20 eesmärke, luua kosmose valdkonna ettevõtjatele konkurentsivõimet soodustava majanduskeskkonna ning viia läbi kosmosetehnoloogiate teadus- ja rakendusuuringuid.

ESA on 1975. aastal loodud 22 liikmesriigist koosnev rahvusvaheline organisatsioon, mis tegeleb kosmose uurimise ja Euroopa kosmosetööstuspoliitika kujundamisega. Eesti sai kosmoseagentuuri täisliikme staatuse 1. septembril 2015, mille järel algas kuueaastane liikmesuse üleminekuperiood.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474