Autor: Indrek Kald • 5. juuli 2019

TalTechi uus tudengisatelliit startis Kaug-Idast

Täna kell 8.41 startis Tallinna tehnikaülikooli uue põlvkonna tudengisatelliit Koit koos raketiga Soyuz Venemaal Kaug-Idas asuvalt kosmodroomilt Vostotšnõi Maa orbiidile.
EASi kosmosebüroo juht Madis Võõras (paremalt) ja Dateli juht Urmas Kõlli satelliidi stardi ülekannet jälgimas.
Foto: Agu Leinfeld

Tehnikaülikooli teise satelliidi Hämarik lennutab kosmosesse kanderakett Vega sügisel Lõuna-Ameerikas Prantsuse Guajaanast. Tudengisatelliitide projekti viib TalTech ellu koos kosmosevaldkonnas tegutseva Eesti IT-ettevõttega Datel.

TalTechi kosmosevaldkonna juhi Rauno Gordoni sõnul on Koit ja Hämarik uue põlvkonna tudengisatelliidid. "Kõige tähtsamaks ja innovaatilisemaks katseks on niivõrd väikesel satelliidil kõrgsagedusliku andmeside kasutamine. Satelliidil on väike x-riba raadiosaatja ning sellele on Maal kuulajaks seatud suur viiemeetrise diameetriga kõrgsageduslik paraboolantenn TalTechi Mektorys," selgitas ta.

"Teiseks oluliseks testiks on tõrkekindla arvuti-arhitektuuri katsetamine, mis peaks kosmoses radiatsioonist tulenevatest arvutusvigadest hoolimata suutma edasi töötada," rääkis Gordon.

Koidu ja Hämarikuga saab teha kosmosest detailseid värvipilte Maast ja nende piltide abil maakera kaardistada. "Saame jälgida detailsemalt mingis piirkonnas toimuvaid muutusi, näiteks geoloogilisi protsesse või ilmastikunähtusi. Lähi-infrapuna ja värvikaamerad annavad võimaluse jälgida taimestikku ehk seda, kui heas eluvormis on taimed mingis piirkonnas – kas nad kasvavad jõudsalt või on kuivanud," lisas TalTechi kosmosvaldkonna juht Rauno Gordon.

Tehnikaülikooli rektori Jaak Aaviksoo sõnul on kosmoses teaduslike katsete tegemine suur väljakutse igale ülikoolile. "Koit ja Hämarik on unikaalse teadusprogrammiga satelliidid, mis katsetavad muuhulgas kosmosedokumentide digiallkirjastamist," sõnas ta.

"Niisugused projektid inspireerivad noori mõtlema ja tegutsema tõeliselt suurelt. Sarnaselt meie Iseauto projektiga loovad ja kujundavad ka Koit ning Hämarik Eesti tulevikku," lisas Aaviksoo.

Pärast Eesti esimese, Tartu Ülikooli ja tehnikaülikooli ühisprojektina valminud satelliidi EstCube-1, on viimase viie aasta jooksul, mil TalTechis on oma tudengisatelliidiga tegeletud, projektis kaasa löönud üle 200 inimese, täna on sellega seotud 50 inimest.

Projektis osalevad mitte ainult insenerid, vaid ka majanduse ja teiste valdkondade tudengid ja õppejõud. Satelliitide tõenäoline eluiga on 2-3 aastat. Satelliidid on 10x10x10cm mõõtkavas ning seal on sees raadio, akusüsteem, asendikontroll, kaamerad, pardaarvuti ja päikesepaneelid.

Mõlemad satelliidid viivad digitaalsel kujul kosmosesse ka Peep Sarapiku laulu "Ta lendab mesipuu poole". Kuna vaakumis helilained ei levi, siis laulu kosmoses kuulata ei ole võimalik, kuid selle tarbeks on TalTechil kavas ehitada koolidesse üle Eesti satelliitside vastuvõtjad, kust saaks laul kinni püüda ning taasesitada.

TalTechi teise satelliidi Hämarik start Kourou kosmodroomilt Prantsuse Guajaanas on kavas 5. septembril kell 4.45 Eesti aja järgi. Hämariku viib orbiidile kanderakett Vega, mille tarvis sõlmiti möödunud aastal leping Itaalia ettevõttega SAB Launch Services Srl.

Satelliitide Koit ja Hämarik kuldsponsoriks on AS Datel. Tudengisatelliidi projekti toetavad veel Telegrupp, CGI Eesti, Lennuliiklusteenindus, Mediq Eesti, Stoneridge.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755