Autor: Indrek Kald • 6. juuli 2019

Ericsson liigub Tallinna tehases nutikama tootmise poole

Koos Teliaga loodud lahendus võimaldab Ericssonil võtta oma Tallinna tehases kasutusele spetsiaalse mobiilsideühendusega isejuhtivad sõidukid, liitreaalsuse ja terve hulga erinevaid sensoreid.
Liitreaalsuse terminal vähendab trükkplaatide veaotsingule kuluvat aega 50% võrra.
Foto: Ericsson Eesti

Eri seadmeid ühendav mobiilisidelahendus pakub tehase jaoks vajalikku läbilaskevõimet, paindlikkust ja kontrollivõimalusi ning muudab tootmisprotsessid tõhusamaks.

Ericssoni Tallinna tehase juhi Lars Ottosoni sõunl vastavad mobiilivõrgud nutika tootmisprotsessi nõudmistele ning see võimaldab tõhusalt ja turvaliselt tootmisega seotud tegevusi optimeerida.

"Need võrgud toetavad ülimalt mahukate andmete kogumist reaalajas, analüütikast lähtuvat intelligentset tootmise automatiseerimist, igapäevase tegevusega seotud väljakutsete lahendamist ning kestlikuma, tõhusama ja turvalisema tootmiskeskkonna loomist," selgitas ta.

Spetsiaalse võrgu käivitamine Tallinna tehases on Ericssoni jaoks oluline samm nutika tootmise arendamisel. Selleks, et muuta tootmist tõhusamaks ja jätkusuutlikumaks, ehitasid Telia ja Ericsson asjade interneti jaoks tehasesse täiesti uue mobiilivõrgu. Pilootvõrgu testimine viidi lõpule juuni alguses ning täna teenindab võrk kolme innovaatilist lahendust.

Esimene lahendus, mis aitab tootmisprotsesse tõhusamaks muuta, on automaattranspordivahendite (Automated Guided Vehicles - AGV) kasutamine. Nimelt liiguvad eravõrgu toel tehases ringi robotsõidukid ehk AGVd, mis transpordivad tootekomponentide laost tootmisliinile.

AGVd suhtlevad uue võrgu abil kontrollisüsteemidega, edastavad otsepilti ja andmeid ning avavad isegi uksi. Komponentide transportimine on töömahukas ja kulukas tegevus, kuid AGV kasutamine võimaldab aega kokku hoida ning vähendada transportimise käigus tekkivaid vigastusi ja jäätmeid.

Teine uus lahendus on liitreaalsus (Augmented Reality - AR), mida kasutatakse kvaliteedikontrollis ja elektroonikakomponentide testimisel. AR-prillide või -terminalide kasutajal on ligipääs juhenditele, instruktsioonidele ja teiste veaotsijate poolt loodud ühisele teadmisele ning see võimaldab neil probleeme kiiremini kaardistada. Testid on näidanud, et ARi kasutamine vähendab trükkplaatide veaotsingule kuluvat aega 50% võrra.

Kolmas lahendus võimaldab Tallinna tehases jälgida töökeskkonda, kasutades selleks mobiilseid sensoreid, mis mõõdavad õhuniiskust, temperatuuri, müra- ja valgustugevust ning süsinikdioksiidi taset. Eesmärk on tagada töötajatele turvaline ja tervislik töökeskkond, mis omakorda vähendab tootmisdefektide tekke riski. Tehases kasutusel olev mobiilsidevõrk on piisavalt võimas, et hallata tuhandeid sensoreid ning tehase arenedes ka sensorite asukoha muutmist.

Telia Eesti juhatuse esimehe Robert Pajose sõnul on Ericssoni tehas Eestis esimene, kus võetakse kasutusele sellised innovaatilised lahendused, mis töötavad asjade interneti jaoks ehitatud privaatse võrgu toel.

"Ettevõtetel on vaja ühendada kõik seadmed oma tootmises, sealhulgas sensorid, tööriistad, robotid, sõidukid ja käsitletavad või toodetavad kaubad. Koos üha kasvava vajadusega ühendada omavahel erinevad seadmed, kasvab ka vajadus kvaliteetse võrguühenduse järgi," märkis ta.

"4G ja 5G mobiilne andmeside on parim lahendus turvalise ja usaldusväärse ühenduse loomiseks, millel on ka kõrge läbilaskevõime ja väike hilistumine. Koostöö Ericssoniga näitab, et võimekuste ühendamisega on võimalik ehitada selliseid tulevikku suunatud võrgulahendusi," ütles Pajos.

Tallinna tehas on Ericssoni üks suurimaid tootmisüksusi, kus tegeletakse lisaks tootmisele ka uurimis- ja arendustegevusega. Kokku on Ericssoni Tallinna tootmisüksuse pindala 25 000 ruutmeetrit.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052