Autor: Indrek Kald • 18. juuli 2019

Uuring: arvutiteaduses ei saabu sooline võrdsus enne järgmist sajandit

Sooline ebavõrdsus arvutiteaduste vallas ei leia selle sajandi jooksul lahendust, selgus Alleni instituudi juunikuisest uuringust, mis analüüsis viimase 40 aasta jooksul ilmunud ligi kolme miljonit teadusartiklit.
Proportsionaalselt vähem naisi õpivad ning teevad tööd arvutiteaduste vallas.
Foto: Pixabay

Uuringu käigus analüüsiti 2,87 miljonit arvutiteaduseid puudutavat artiklit perioodil 1970-2018 ning selgus, et kuigi naisautorite osakaal valdkonnas on ajaga kasvanud, ei ühtlustu meeste ja naiste suhe prognooside kohaselt enne järgmist sajandit.

"Lootsime uuringut läbi viies saada positiivse tulemuse, sest me kõik olime arusaamisel, et naisautorite ning -teadlaste arv arvutiteadustes on kasvamas. Kuid tulemused oli šokeerivad," kommenteeris instituudi juht Oren Etzioni.

Microsofti kaasasutaja Paul Alleni loodud ja Seattle´is asuva instituudi teadlaste sõnul on sooline ebavõrdsus peegeldus sellest, et proportsionaalselt vähem naisi õpivad ning teevad tööd arvutiteaduste vallas. Lisaks tuuakse uuringus välja, et tulemuste taga võib olla ka asjaolu, et teadusajakirjad eelistavad meesautorite töid naisautorite omadele.

Uuringus võrreldi naisautorite osakaalu teaduslike artiklite avaldamisel aastate lõikes ning tulemuste põhjal tehti statistilised ennustused tulevikuks. Kõige realistlikuma stsenaariumi kohaselt jõutakse soolise võrdsuseni alles aastal 2137, kuid uuringu läbiviijate sõnul on ka võimalus, et selleni ei jõuta kunagi.

Mitmed tehnoloogiaettevõtted – nagu näiteks Huawei, Intel ja Vodafone – on võtnud eesmärgiks soolist ning ka regionaalset ebavõrdsust enda ettevõtetes vähendada.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052