Autor: Indrek Kald • 31. juuli 2019

Tartu Ülikooli võrsefirma võimaldab virtuaalreaalsuse abil õppida

Tartu Ülikoolist välja kasvanud OÜ BlueRay sõlmis ülikooliga lepingu kultuuripärandi ja turismisektori virtuaalreaalsete rakenduste arendamiseks ning nende kasutuskogemuse uurimiseks.
Tartus saab Kaarsilla juures laenutada virtuaalreaalsusprille, mille abil tutvuda kesklinna vaadetega 1913. aasta augustist.
Foto: Uku Peterson

"Meie soov on tänapäevase tehnoloogia abil pakkuda sisukaid elamusi, millega kasutajad oleksid igati rahul," selgitas BlueRay juhatuse liige Mairo Rääsk. Enam kui kümne aasta jooksul on ta olnud seotud mitmesuguste arendusprojektidega.

Tartu Ülikoolilt ootab ettevõte abi rahvusvahelistumisel ja investorite kaasamisel. "Meie lahenduse vastu on juba huvi tuntud ja loodame jõuda oma teenuse pakkumisega peatselt Eestist kaugemale," sõnas ta.

"Tartu Ülikooli võrsefirmana väärtustame õppimist ning soovime koostöös ülikooliga arendada teadmust virtuaalreaalsuse teistmoodi rakendamisest ja aidata kaasa selleks sobiva tehnoloogia arengule," lisas Rääsk.

BlueRay asutaja ning juhatuse liige Egle Rääsk kaitses sel kevadel ülikooli majandusteaduskonnas ettevõtluse ja tehnoloogia juhtimise erialal magistritöö, milles uuris virtuaalreaalse turismiobjekti kasutuskogemust. Ta analüüsis, mida peaks uute virtuaalreaalsete rakenduste arendamisel arvesse võtma, et need vastaksid kasutajate ootustele ja annaksid lisaväärtust kogu turismisektorile.

Tartu Ülikooli ettevõtluse nõustaja Aivar Pere sõnul on tal hea meel näha, kuidas ettevõtlikud töötajad ja üliõpilased on jõudnud ettevõtte loomiseni ning teenuse väljaarendamiseni.

"Ülikooli ettevõtlusõpe ja -teenused on heaks lähtekohaks, et oma ideed, kogemused ja potentsiaal ettevõtjana mängu panna, ning näeme, et üha rohkem võrsefirmasid on valmis pakkuma ettevõtluse ja tehnoloogia juhtimise üliõpilastele praktikavõimalusi," rääkis ta.

Pere selgitas, et ülikool toetab ettevõtlikke teadlasi ja töötajaid ettevõtlusega alustamisel. "Kindlasti tutvustame BlueRayd 2020. aasta jaanuaris toimuva Startup Day võrsefirmade demoalal," tõi ta näiteks.

Ülikoolis on tema sõnul väga palju potentsiaali, mida saab rakendada teadusmahuka ettevõtluse arendamiseks. "Meie missioon on seda kompetentsi ühiskonnaga jagada," lisas Pere.

Sel suvel on BlueRay kogunud tuntust Tartus pakutava virtuaalreaalse elamusega. Nimelt saab Kaarsilla juures laenutada virtuaalreaalsusprille, mille abil võib tutvuda Tartu kesklinna vaadetega 1913. aasta augustist.

Ka ülikooli muuseumi viimatine aastanäitus "Ideaalide Eesti. Sada aastat otsinguid" loodi koostöös BlueRayga. Näitusel on virtuaalreaalsuse abil võimalik näha pilti, mis avanes ülikooli aulas pärast 1965. aasta põlengut.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755