Autor: Indrek Kald • 6. august 2019

Balti era- ja riskikapitalifondid saavad investeerimiseks 300 mln eurot

Järgmise viie aasta jooksul investeeritakse enam kui 300 miljonit eurot Balti riikide era- ja riskikapitalifondidesse eesmärgiga elavdada kapitaliinvesteeringuid väikestesse ja keskmise suurusega ettevõtetesse nende kasvu kiirendamiseks.
KredExi juht Lehar Kütt.
Foto: KredEx

Selleks allkirjastasid Euroopa Investeerimisfond ja kolm Balti riiki Balti Innovatsioonifond 2 lepingu. Kolm riiklikku finantseerimisasutust – KredEx (Eesti), Altum (Läti) ja Invega (Leedu) – investeerivad fondifondi Balti Innovatsioonifond 2 igaüks 26 mln eurot ning Euroopa Investeerimisfond panustab omalt poolt 78 mln eurot.

Lisaks peavad Euroopa Investeerimisfondi poolt välja valitud fondihaldurid kaasama raha ka erainvestoritelt, mis teeb Balti ettevõtetesse tehtavate investeeringute kogusummaks enam kui 300 mln eurot.

Euroopa Investeerimisfondi juhi Pier Luigi Giliberti sõnul on Balti Innovatsioonifond 1 täiuslik näide, kuidas koostöö kolme riigi vahel võib Balti kapitaliturgu jõuliselt mõjutada.

"Balti Innovatsioonifond 1 kaudu on kohalikesse ettevõtetesse investeerimiseks kaasatud enam kui 435 mln eurot investeeringuid ning oleme uhked, et see kapital on pannud kohalikke pensionifonde aktiivsemalt kohalikus majandussüsteemis osalema. Meie jätkuv partnerlus Balti Innovatsioonifond 2 raames aitab Balti kapitalituru arengut ja pikaajalist jätkusuutlikkust veelgi parandada," sõnas ta.

KredExi juhataja Lehar Küti hinnangul on tehtavatel investeeringutel positiivne mõju kogu regiooni majandusele. "Balti Innovatsioonifond on suurepärane näide sellest, kuidas kolm Balti riiki koos tegutsedes muudavad väiksed kapitaliturud investoritele atraktiivsemaks ja loovad kiiresti kasvavatele ettevõtetele täiendavaid finantseerimisvõimalusi," sõnas ta.

KredEx osaleb otse ja läbi tütarettevõtte AS SmartCap neljas fondifondis, milleks on Balti Innovatsioonifond 1, EstFund, Early Fund II ja Balti Innovatsioonifond 2. Kokku on nende fondifondide mahuks rohkem kui 400 mln eurot, millele erainvestorite poolt lisandub juurde ligi 800 mln eurot.

Euroopa Investeerimisfond (EIF) kuulub Euroopa Investeerimispanga kontserni. Selle põhiülesanne on toetada Euroopa mikroettevõtteid ning väikseid ja keskmise suurusega ettevõtteid, aidates neil rahastust leida.

EIF kavandab ja arendab spetsiaalselt sellele turusegmendile suunatud riski- ja kasvukapitali, tagatisi ja mikrokrediidirahastuid. EIF toetab nii Euroopa Liidu eesmärke innovatsiooni, teadus- ja arendustegevuse, ettevõtluse, kasvu ja tööhõive alal.

KredEx on riiklik finantseerimisasutus, mis teeb kapitali kättesaadavaks ja maandab krediidiriske selleks, et Eesti ettevõtted areneksid ja inimeste elukeskkond paraneks. KredEx pakub turutõrgete ületamiseks ja Eesti elu edendamiseks riiklikke käendusi, laene, riski- ja erakapitaliinvesteeringuid, krediidikindlustust, toetusi ning viib ellu Startup Estonia programmi.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755