Autor: Indrek Kald • 11. august 2019

Huawei tõi turule oma operatsioonisüsteemi

Hiina IKT-firma Huawei tutvustas reedel oma arendajakonverentsil operatsioonisüsteemi HarmonyOS, mis peaks erinema nii Androidist kui ka Apple´i iOSist.
Huawei tarbijaäri grupi tegevjuht Richard Yu.
Foto: Huawei

Huawei tarbijaäri grupi tegevjuhi Richard Yu selgitusel vajas ettevõte operatsioonisüsteemi, mida saab kasutada paljudes seadmetes ja platvormides ning mis vastab tarbijate nõudmistele madala viivituse ja tugeva turvalisuse osas. Ta rõhutas, et HarmonyOS erineb täielikult Androidist ja iOSist.

"See on mikrotuumal põhinev jaotatud OS, mis pakub sujuvat kogemust kõigi stsenaariumide korral, olles usaldusväärne ja turvalise ülesehitusega ning toetades sujuvat koostööd kõigi seadmete vahel. Kasutaja saab oma rakendusi üks kord arendada, seejärel neid paindlikult kasutusele võtta paljudes erinevates seadmetes," teatas ettevõte.

HarmonyOSi kasutatakse kõigepealt nutiseadmetel nagu nutikellad, nutikad ekraanid, sõidukisisesed süsteemid ja nutikõlarid. Huawei eesmärk on luua integreeritud ja jagatud süsteem kõigis seadmetes.

Huawei teatel pakub HarmonyOS ühist kommunikatsiooniplatvormi, jagatud andmehaldust, jagatud ülesannete ajastamist ja virtuaalseid välisseadmeid. HarmonyOSi puhul ei pea rakenduste arendajad tegelema jagatud rakenduste aluseks oleva tehnoloogiaga, mis võimaldab neil keskenduda oma individuaalsele teenindusloogikale.

Hiina IKT-hiiu kinnitusel lahendab HarmonyOS puudulikkusega seotud probleemid deterministliku latentsusmootori ja suure jõudlusega protsesside vahelise kommunikatsiooni (IPC) abil. Deterministlik latentsusmootor eelseadistab ülesande täitmise prioriteedid ja ajakavad. Ressursid suunatakse kõrgemate prioriteetidega ülesannetele, vähendades rakenduste reageerimise latentsust 25,7%. Mikrotuum võib muuta IPC jõudluse kuni viis korda efektiivsemaks kui olemasolevad süsteemid.

Lisaks kasutab HarmonyOS uut mikrotuuma disaini, millel on täiustatud turvalisus ja madal viivitusaeg. Mikrotuum loodi tuuma funktsioonide lihtsustamiseks, kasutajarežiimis tuuma väliselt võimalikult paljude süsteemiteenuste juurutamiseks ja vastastikuse turvakaitse lisamiseks. Mikrotuum ise pakub ainult kõige elementaarsemaid teenuseid nagu ülesannete ajastamine ja IPC.

Harmony OSi mikrotuumade disain kasutab ametlikke kontrollimismeetodeid. Need on tõhus matemaatiline lähenemisviis, et valideerida süsteemi õigsust lähteallikast. Samas traditsioonilised kontrollimeetodid, nagu funktsionaalne kontrollimine ja rünnaku simulatsioon, piirduvad piiratud stsenaariumidega. Formaalsed meetodid võivad seevastu kasutada andmemudeleid kõigi tarkvara jooksuradade kontrollimiseks.

Kuna HarmonyOSi mikrotuumal on palju vähem koodi (umbes tuhandik Linuxi tuuma kogusest), on rünnaku tõenäosus ettevõtte kinnitusel oluliselt vähenenud.

Mitme seadme IDE, mitmekeelse ühendatud kompilatsiooni ja jagatud arhitektuurikomplekti toega HarmonyOS saab automaatselt adapteerida erinevate ekraanipaigutuse juhtelementide ja interaktsioonidega ning toetab nii lohistamise kui ka eelvaatele orienteeritud visuaalset programmeerimist. See võimaldab arendajatel tõhusamalt luua rakendusi, mis töötavad mitmes seadmes.

Huawei avaldas konverentsil ka HarmonyOSi ja selle tuuma arengukava. HarmonyOS 1.0 võetakse esmakordselt kasutusele nutikates ekraanitoodetes, mis peaksid turule tulema selle aasta lõpus. Järgmise kolme aasta jooksul optimeeritakse HarmonyOS ja võetakse järk-järgult kasutusele laiemas valikus nutiseadmetes, sealhulgas kantavatel esemetel nagu Huawei Vision ja auto peaüksused.

HarmonyOSi edu sõltub rakenduste ja arendajate dünaamilisest ökosüsteemist. Laiema kasutuselevõtu soodustamiseks lansseerib Huawei HarmonyOSi kui avatud lähtekoodiga platvormi kogu maailmas. Huawei loob ka avatud lähtekoodiga aluse ja avatud lähtekoodiga kogukonna, et toetada arendajatega põhjalikumat koostööd.

Edasi liikudes paneb Huawei aluse HarmonyOSile Hiina turul ja laiendab seda seejärel globaalsesse ökosüsteemi."

"Usume, et HarmonyOS elavdab tööstust ja rikastab süsteemi," ütles Richard Yu. "Meie eesmärk on pakkuda inimestele tõeliselt kaasahaaravat ja mitmekesist kogemust. Tahame kutsuda arendajaid kogu maailmas meie uue ökosüsteemi loomisel meiega liituma," lisas Yu.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755