Autor: Indrek Kald • 13. september 2019

Eesti idufirma kaasas 450 000 eurot robotniiduki tootmiseks

Šotimaal ja Itaalias robootikat õppinud eestlane Joan Kangro kaasas investoreilt 450 000 eurot, et oma iduettevõttega luua maailma kõige intelligentsem robotmuruniiduk.
Joan Kangro õppis mehhatroonikat ja robootikat Glasgow ülikoolis Šotimaal.
Foto: Kingdom

Kangro asutatud ettevõte Kingdom sai Eesti ning välismaistelt investoritelt seed-round investeeringuna 450 000 eurot, et alustada niiduki tootmisega. Investorite seas olid ka Eesti fondid Superangel ja United Angels.

Kui praegused robotmuruniidukid liiguvad ebakorrapärase trajektooriga ning nende tegutsemisraadiust piirab kaabel, siis Kingdomi robotmuruniiduk piirdekaablit ei vaja, suutes masinnägemise abil tuvastada muru ääred, lõikamisalad saab aga määrata aerofotosid kasutades.

Lisaks sarnaneb Kingdomi trajektoor inimese liikumismustrile - ta ei lähe ühest kohast mitu korda üle ja suundub vaid kohtadesse, kus pole veel käinud.

Olulisim eelis on suurem tööraadius

"Kõige olulisem eelis on see, et meie robot suudab võrreldes praeguste robotitega katta palju suuremaid muruplatse. See on nii tänu meie positsioneerimistehnoloogiale ning kaardistamissüsteemile, millest tulenevalt liiguvad robotid inimesesarnaselt ning on seetõttu efektiivsemad," selgitas Kangro.

Vähemtähtis pole tema sõnul ka see, et Kingdomi robot on ohutu. "Kui praegu turul olevad robotid ei näe enda ümber ja võivad kujutada ohtu lastele ja loomadele, siis meie oma keerab ringi või jääb seisma, kui inimesed või loomad liiguvad robotile liiga lähedal," selgitas ta.

Samuti ei suuda enamik praeguseid roboteid Kangro sõnul hästi niita näiteks takistuste ümbert ning muruplatsi äärtest, mis tähendab, et inimene peab hiljem trimmeri või muruniidukiga need kohad käsitsi üle niitma. "Meie lõiketerad on paigutatud roboti äärtele, mis tagab niitmiskvaliteedi, mistõttu seda enam tegema ei pea," lisas ta.

Investeeringu toel kavatseb Kangro oma äri jõuliselt laiendada ja meeskonda kasvatada. Lähiajal on plaanis värvata eelkõige navigatsioonieksperte, kellel on kogemust robootika valdkonnas.

"Rahastus võimaldab meil alustada pilootprojektidega ning valmistuda suuremahuliseks tootmiseks. Oleme juba demonstreerinud oma toote eeliseid ja mul on väga hea meel, et meie investorid jagavad usku, et just meist võiks saada maailma juhtiv robotniidukite tootja," kinnitas Joan Kangro.

Investor: tudengifirmast töötava prototüübini

Ettevõttesse investeerinud United Angelsi partneri Riivo Antoni sõnul otsustati Kingdomit rahastada eelkõige toote ja meeskonna tõttu. "Joan ja tema meeskond on suutnud tudengifirmana ja vähese finantseerimisega luua keerulise toote töötava prototüübi. Nüüd loodame koostöös kaasinvestoritega aidata ettevõttel jõuda tööstusliku tootmise ja kommertspilootideni," märkis ta.

"Usume, et Kingdomi masinnägemise tehnoloogia võimaldab muuta suurte alade muruniitmise ohutuks, keskkonnasõbralikuks ja mugavaks," lisas Anton. Kingdom on United Angelsi fondi kolmas riistvaraga seotud investeering Click & Grow ja Starshipi kõrval.

Globaalse robotmuruniidukite aastane turumaht on hinnanguliselt 22 miljardit eurot.

Tallinnas 21. kooli lõpetanud Joan Kangro õppis mehhatroonikat ja robootikat Glasgow ülikoolis Šotimaal, lisaks on ta töötanud robootika alal Genuas Itaalia tehnoloogiainstituudis. Kangro on saanud tudengina Eestist ja mujalt mitmeid stipendiume ja autasusid.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755