Autor: Indrek Kald • 19. september 2019

Telia: värsket SIM-kaartide turvanõrkust ei saa meie võrgus ära kasutada

Eelmisel nädalal maailma meediakanaleis avalikustatud SIM-kaartide turvanõrkust ehk SIMJackerit pole võimalik Telia võrgus ära kasutada, kinnitab ettevõtte IKT riskide ja turva grupi juht Aigar Käis.
SIM-kaardi vahetamine telefonis 2000. aastate alguses.
Foto: Erik Prozes

Käis märkis, et Telia eelkäija EMT andis seda tüüpi SIM-kaarte välja umbes 15 aastat tagasi ehk vahemikus 2003-05. Pärast 2005. aastat pole aga kõnealuseid kaarte kasutatud ning tänaseks on valdav osa nendest ka klientide poolt uuemate vastu välja vahetatud. Näiteks kõik 3G ja 4G SIM-kaardid on juba uuemad.

"Samuti ei puuduta see teema e-SIMi ega ka Mobiil-ID toega SIM-kaarte. Kahtluse korral võib kontrollida oma SIM-kaardi seerianumbrit, kus Telia poolt kasutatavate SIMide puhul tähistavad seerianumbris kohad 8, 9 ja 10 aastaarvu, millal SIM on välja antud. Näiteks: 8737201(018)080427289, kus siis sulgudes on viide aastale," selgitas Käis.

Tema sõnul on SIMJacker haavatavuseks tituleeritud turvanõrkus probleemiks pigem sellistes regioonides, kus on SIM-kaardile loodud funktsionaalsus näiteks pankadega suhtlemiseks või lisateenuste kasutamiseks. Eriti populaarne on see Aafrika ja Lõuna-Ameerika riikides, märkis Käis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755