Autor: Indrek Kald • 23. september 2019

Riigikogu komisjonid ei nõustunud 5G arendust peatama

Riigikogu sotsiaalkomisjon ja keskkonnakomisjon otsustasid mitte nõustuda kollektiivse pöördumisega "Nõuame 5G tehnoloogia paigaldamise peatamist Eestis!".
Eesti plaanib anda välja kolm 5G litsentsi.
Foto: Reuters/Scanpix

Sotsiaalkomisjoni esimehe Tõnis Mölderi sõnul pole esitatud ühtegi tõsiseltvõetavat argumenti, mis annaksid põhjuse peatada mobiilside viienda põlvkonna ehk 5G tehnoloogia paigaldamist.

"Tehnoloogia arendamine on kahtlemata vajalik, kuid selle arendamine peaks arvestama inimeste tervist. Seetõttu peame väga oluliseks, et uute mastide kasutuselevõtmisel tehakse mastide vahel mõõtmised, mis näitaksid, et kiirgus ei ohustaks isikute ja keskkonna tervist," rääkis ta.

Keskkonnakomisjoni esimees Erki Savisaar lisas, et 5G tehnoloogia paigaldamisel kasutusele võetavate sageduste puhul ei ole senini teaduspõhiselt olnud võimalik piisavalt tõestada keskkonnahäiringute ohtlikkust.

"5G tehnoloogia puhul kasutusele võetavad sagedused on lähedased juba kasutusel olevatele sagedustele ja nende bioloogilise mõju osas ei ole alust oodata mingeid olulisi erisusi. Otstarbekas on jätkuvalt rakendada mistahes elektromagnetkiirguse puhul ettevaatuse ja mõistliku kasutuse printsiipi ning kahtlemata peab ka tulevikus kõigi väljade summaarne võimsustihedus vastama kehtivatele kiirgusnormidele," ütles Savisaar.

Sotsiaalkomisjon pöördub sotsiaalministeeriumi ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi poole ettepanekuga viia 5G rakendamisel läbi mõõtmised 5G sagedusmastide vahel.

Juunis jõudis riigikogu menetlusse Liis Ellerti algatatud pöördumine "Nõuame 5G tehnoloogia paigaldamise peatamist Eestis!". Algatajate ettepaneku kohaselt tuleb mobiilside viienda põlvkonna arendamine peatada, kuni selle tehnoloogia võimalikke ohtlikke mõjusid inimeste tervisele ja keskkonnale on täielikult uuritud tehnoloogiaärist sõltumatute teadlaste poolt ning on saadud neilt kinnitus, et see tehnoloogia on ohutu nii inimestele kui ka keskkonnale. Pöördumisega ühines üle tuhande inimese.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474