Autor: Indrek Kald • 25. september 2019

Worklandi juht: koostöötamiskeskuste maht kahekordistub aastaks 2022

Idufirmade, vabakutseliste ja projektipõhise töö tegijate seas populaarsed jagatud kontoripinnaga koostöötamiskeskused kasvatavad oma osatähtsust klassikaliste kontoriruumide kõrval.
Workland Groupi juhatuse liige Indrek Hääl.
Foto: Workland

Eile Maakri tänaval Tallinna kolmanda ning Baltimaades kaheksanda keskuse avanud Workland Groupi juhatuse liikme Indrek Hääle sõnul kogub coworking üha enam populaarsust.

"Aastal 2022 töötab ca viis miljonit inimest üle maailma tavapärase kontori asemel koostöötamiskeskustes. Baltikumis kasvab koostöötamiskeskustes tegutsevate inimest arv ligi kaks korda – kui täna on Eestis, Lätis, Leedus kokku ca 6000 sellist töökohta, siis 2022 on see umbes 11 000," ennustas Hääl.

Kui tavakontori rentimisel peab sageli sõlmima pikaajalise lepingu, soetama mööbli, kontoritehnika, kohvimasina ja korraldama internetiühenduse, siis Worklandi keskustes on kõik juba olemas. "Võta vaid oma arvuti kaasa ja asu tööle – kõik alates kohvist ja printerist kuni nõupidamiseruumideni on korraldatud," lisas Hääl.

Inspireeriv keskkond kui tööõnne osa

Töökeskkonda ja -kultuuri käsitlevate uuringute tulemuste kohaselt tunnevad koostöötamiskeskustes inimesed võrreldes tavakontoris töötajatega end paremini. "Keskustes töötajad tajuvad suuremat paindlikkust, vabadust ja eduelamust oma töös, ligi 90% nn koostöötajatest tunneb end õnnelikumana," selgitas Hääl.

Töökeskkond on eriti olulisel kohal milleniumlaste jaoks, kes moodustavad 2025. aastal umbes 75 protsenti tööjõust – nemad peavad töökeskkonda isegi palgast olulisemaks, mis tähendab, et ka väiksemad ettevõtted peavad sellele senisest enam rõhku panema.

"Koostöötamiskeskustes saavad ka mikroettevõtted osa suurettevõtetele omasemast kaasaegse interjööriga innovaatilisest keskkonnast," lisas Indrek Hääl.

Kohvinurgast võib leida ka uusi kliente

Üha olulisemaks peetakse kontaktide loomise võimalust – kohvinurgas saab vahetada ideid, leida koostööpartnerneid või kliente. "Isegi kui oled vaid paari töötajaga meeskond, annab coworking sulle juurde kolleege ja mõttekaaslasi. Neli viiest nn koostöötajast väidab, et keskuses tööle asumine on suurendanud nende professionaalset võrgustikku," sõnas Hääl.

Eile avatud Workland Maakri on Worklandi kolmas keskus Tallinnas. 1886. aastal esmalt paberitehaseks ehitatud hoones aadressil Maakri 25 on vastvalminud töökohad ligi üheksakümnele inimesele.

Workland Grupp on suurim koostöötamiskeskuste võrgustik Baltimaades, kuhu kuulvad kaheksa keskust, neist kolm Tallinnas – Hobujaama, Vabaduse ja Maakri – ning üks Riias, kaks Vilniuses ja kaks Kaunases.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755