Autor: Indrek Kald • 2. oktoober 2019

Selver sai koos TalTechiga 250 000 eurot robotite testimiseks

Tallinna tehnikaülikool ja Eesti suurim valmistoitude tootja OÜ Kulinaaria alustavad aasta lõpus mobiilsete robotite testimist Selverile kuuluva Kulinaaria tootmises. Selleks saadi ka veerand miljonit eurot Euroopa Liidu toetust.
Tehnikaülikooli teadlaste väljatöötatud Kulinaaria tootmislogistika robot.
Foto: Kalev Lilleorg

Tehnikaülikooli ja Kulinaaria ühine teadusprojekt sai ühena kümnest ELi 250 000 euro suuruse uurimistoetuse tootmisprotsesside logistika parandamiseks.

Kulinaaria juhataja Andres Heinveri sõnul kavandavad nad oma tulevikutehast ja otsivad selleks koos TalTechiga parimaid nutika tootmise võimalusi.

"Ehitame praegu uut tootmishoonet, millega tootmiskompleksi pindala kahekordistub 8000 ruutmeetrini. Niivõrd suures tootmises on tõhus transport äärmiselt oluline, et toodete teekond oleks läbimõeldud ja optimaalne, kuid samal ajal ka keskkonna- ja töötajasõbralik," selgitas ta.

"Pilootprojekti soovitud efektiivsuse korral võtab Kulinaaria mobiilsed robotid kasutusele ka järgmisel aastal valmivas tootmishoones," lisas Heinver.

TalTechi mehaanika ja tööstustehnika instituudi direktori professor Kristo Karjusti kinnitusel selgus Kulinaaria tootmisprotsesside pool aastat kestnud analüüsist, et sealses logistikas on mõistlik kasutada mobiilseid roboteid nii tooraine vastuvõtul, transpordil tootmisesse kui ka valmistoodete transpordil lattu.

"Novembris alustame katseid mobiilsete robotitega Kulinaaria tootmishoones, et testida reaalsetes tingimustes robotite ühilduvust olemasolevate protsesside ja süsteemidega. Tallinna tehnikaülikooli ja Kulinaaria koostöö on ehe näide, kuidas teadus ja praktiline ettevõtlus teineteist toetavad ja arengus edasi viivad," selgitas Karjust.

TalTech ja Kulinaaria osalesid Euroopa Liidu tootmislogistika projektis L4MS, kus ülikoolid koostöös kohalike ettevõtetega esitasid oma unikaalse ja nutika idee logistika parandamiseks tootmisettevõtetes. Teadusprojekti eesmärk on analüüsida ja luua nutikaid automatiseeritud lahendusi tootmise logistika korraldamiseks.

Kulinaaria OÜ on Eesti juhtiv toidutööstusettevõte, mille portfelli kuuluvad kaubamärgid Selveri Köök, Gurmee Catering ja Van Kook. Kulinaaria on Selveri tütarettevõte, kuuludes börsiettevõtte Tallinna Kaubamaja kontserni. Kulinaaria annab tööd 300 inimesele ja selle mullune müügitulu oli 20 miljonit eurot.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755