Autor: Indrek Kald • 14. oktoober 2019

Tehnikaharidus tagab suurema sissetuleku

Tehnilist laadi haridus tagab suurema sissetuleku, seda eriti kõrgharidusõppe läbinute jaoks.
Aastail 2005‒16 kõrgharidusõppe lõpetanuist saavad kõrgemat töist tulu need, kes on õppinud IKT erialal - 2059 eurot kuus.
Foto: Margus Ansu

Haridus- ja teadusministeeriumi värske analüüs "Edukus tööturul" näitab, et kõrgemat palka teenivad kõrgharidusõppes IKT, transpordi- ja turvateenuste ning tehnikaalade lõpetanud. Töötamise valdkonda vaadeldi tänavuses analüüsis sissetuleku ja tööhõive määra kõrval esimest korda.

Vahemikus 2005‒16 kutseharidusõppe lõpetanute palgaedetabeli tipus on kalanduse (€1348), turvateenuste (€1345), metsanduse (€1158), tehnikaalade (€1150) ja IKT (€1125) õppesuund. Seejuures vaid kaks esimest teenisid kõrgemat töist tulu, kui seda oli 2017. aastal Eesti keskmine brutokuupalk.

Seevastu aastail 2005‒16 kõrgharidusõppe lõpetanuist saavad kõrgemat töist tulu need, kes on õppinud IKT (€2059), transpordi (€1789), turvateenuste (€1754) ja tehnikaalade (€1749) õppesuunda kuuluvatel erialadel.

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps märkis, et teadmine, millises valdkonnas noored spetsialistid tööle asuvad, annab võimaluse tulevikus enam arvestada tööandjate tagasisidega lõpetajate oskustele.

"Mida parema ettevalmistusega suunduvad koolilõpetajad tööle, seda rohkem võidavad sellest kõik osapooled, nii töötaja, tööandja kui riik," ütles ta.

Töö ja õpitu on kõige rohkem seotud IKT, turvateenuste, tervise ja hariduse õppesuuna lõpetanutel.

Eesti tööturule jääb lõpetamise järel ligi veerand välisüliõpilastest. Nende seas on kõige enam ärinduse ja halduse, sotsiaal- ja käitumisteaduste ning tehniliste erialade lõpetajaid.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755