Autor: Indrek Kald • 16. oktoober 2019

Kert Kingo: tehisintellekti kasutuselevõtt ei tohi kellegi huve kahjustada

Tehisintellekti kasutusele võtmine ei tohi kellegi huvisid kahjustada, ütles väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kert Kingo täna riigikogus arupärimisele vastates.
Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kert Kingo.
Foto: Liis Treimann

Kingole esitas arupärimise Raimond Kaljulaid. "On ka neid, kes hoiatavad, et tehisintellekti laialdane kasutusele võtmine sisaldab nii võimalusi kui ka ohte privaatsusele, võrdsele kohtlemisele jne. Sellega seoses Euroopa tasemel üha enam räägitakse ka vajadusest tehisintellekti valdkonda ennetavalt reguleerida," rääkis ta.

"Kas te peate tehisintellekti valdkonna sellist ennetavat ja täpsemat reguleerimist vajalikuks või arvate, et selle juurde tuleks jõuda hiljem," küsis Kaljulaid ministrilt.

Kert Kingo sõnul on tehisintellekt vaieldamatult väga vajalik tööriist, et aktiveerida meie ettevõtlustegevust, eriti olukorras, kus meil on tööjõupuudus. "Ja sellega, te väga õieti viitasite, on seotud väga palju õigusakte, et kellegi huvisid ei kahjustataks selle tehisintellekti kasutusele võtmisega, ja sellega me väga arvestame," märkis minister.

"Olen väga toetanud tehisintellekti suhtes, et seda kasutada, aga ma olen ka seda meelt, et regulatsioonidega tuleb väga täpselt ära reguleerida just nimelt inimeste õiguste kaitse selles osas," lisas Kert Kingo.

Seepeale esitas Raimond Kaljulaid täpsustava küsimuse: "Kas te olete kohtunud ka tehisintellekti arendamisega tegelevate Eesti ettevõtetega? Millisena teie näete võimalusi, kuidas riik võiks selle sektori arengut toetada? Lihtsalt märkuse korras, võib-olla, mis puudutas reguleerimist, iseenesest muidugi Eesti valitsuse poolt loodud tehisintellekti töörühm on leidnud, et otseselt tänases etapis ei ole vajadust, vähemalt Eestis, olulisemateks põhimõttelisemateks muudatusteks seadusandluses. Võib-olla te siis teiseks täpsustaksite veel täpsemini, et mida te siis täpsemini arvate, et peaks reguleerima Eestis täna, kus me veel tegelikult ei tea päris täpselt, kuidas tehisintellekti kasutada tulevikus?"

Kert Kingo sõnul on tal olnud kohtumisi, ka regulaarseid kohtumisi infotehnoloogia liiduga. Plusson erinevad komisjonid, milles ta ministrina osaleb.

"Näiteks, olgu ta siis e-Eesti nõukogu, kus me hiljuti just arutasime ka tehisintellekti teemat ja selle võimalusi. Väga huvitav oli tehisintellekti võimaluste kasutamine meil meditsiinis. Teatavasti meditsiiniteemaline ehk siis meditsiinivaldkond on väga tundlik isikuandmete suhtes. Samas me kõik anname aru, et ta oleks väga abistav vahend igale inimesele, kas või siis oma terviseohtude ja -riskide tuvastamisel. Seega, ma näen väga palju võimalusi. See oli üks näide ainult väikestest osadest," sõnas Kingo.

"Tehisintellektil on neid võimalusi väga-väga palju. Ma olen ise käinud kokku saamas ka n-ö kosmoseinimestega, näen seal neid võimalusi, kuidas seal rakendatakse neid. Nii et neid valdkondasid on hästi-hästi palju erinevaid, kus neid kasutada, alustades kas või liiklusloendusest ka näiteks, mis on igapäevaelus ristmikel, seda koormust siis näiteks kaardistada, kui suur see koormus on. Noh, pisiasjad, aga väga abistavad," lisas minister.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755