Autor: Indrek Kald • 23. oktoober 2019

Eesti tutvustab Singapuris intelligentseid transpordisüsteeme

Mitmed Eesti ettevõtted ja avaliku sektori esindajad tutvustavad sel nädalal Singapuris intelligentsete transpordisüsteemide maailmakongressil Eestis välja töötatud lahendusi.
Eesti intelligentseid transpordisüsteeme (ITS) tutvustab Singapuris ITS Estonia võrgustik.
Foto: Pixabay

Delegatsiooni juhi, majandus- ja taristuminister Taavi Aasa sõnul on Eesti ettevõtjatel, ülikoolidel ja linnadel välja töötatud erinevaid lahendusi, mis on maailmas uudsed ja mille vastu leidub kindlasti huvi.

"Transport pole tänapäeval ainult teede ehitus või kaubavedu. Tuleb edasi liikuda ise mõtlevate süsteemide poole, mis aitavad säästa loodust, hoida kokku aega ja raha ning mis kõige tähtsam – tark tee ja tark auto on ohutumad," lisas ta.

Eesti innovaatilisi intelligentseid transpordisüsteeme (ITS) tutvustab Singapuris ITS Estonia võrgustik, kuhu kuuluvad nii erasektori ettevõtted kui ka avaliku ja kolmanda sektori osapooled. Infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu (ITL) koordineerimisel tegutseva võrgustiku eesmärk on leida uusi lahendusi praegustele transpordi ning taristu probleemidele.

"Eestis välja arendatud tarkadel lahendustel on suur potentsiaal laieneda ka kaugemale – transpordi ja logistika väljakutsed on paljudes maailma riikides ju sarnased," selgitas ITLi juhatuse liige ja ITS Estonia nõukogu esimees Madis Sassiad.

Eesti ettevõtted tutvustavad oma lahendusi Põhjamaade ühises stendis. "Põhjamaadel on Aasias väga hea maine, meie omakorda oleme tuntud innovaatilise digiriigina," lisas Sassiad. "Üheskoos on meil hea võimalus ITS-ringkondades välja paista ning oma lahendusi tutvustada," märkis ta.

Eestlased tutvustavad digitaalset piiriületuse süsteemi, kosmosetehnoloogia abil suurte infrastruktuuri objektide seiramise süsteemi, tervet Eestit katvaid HD-kaarte, nutikat ülekäigurada, tarka päikesepaneelidest teekatet, nutikat ühistranspordi platvormi ning kontaktivaba pangakaardiga tasumist võimaldavat lahendust.

Avaliku sektori poolt tutvustab Tartu linn oma andmetel põhinevat nutikat ühistranspordisüsteemi ning Tallinna linn isejuhtiva transpordi kasutamise osa linnakeskkonnas.

"Meie digiühiskond ongi üles ehitatud just tänu eraettevõtete ja avaliku sektori koostööle – meie väiksus ja paindlikkus võimaldavad riigis kiiresti uusi lahendusi luua ning reaalselt kasutusele võtta," rääkis Madis Sassiad.

"Tehnoloogiliste alternatiivide kaalumine riigi infrastruktuuri planeerimisel peab Eestis olema iseenesest mõistetav. Intelligentseid transpordisüsteeme tuleb võimsamalt ja tulemuslikumalt rakendada, nii saame kasvatada ka oma toodete ja teenuste lisandväärtust," lisas ta.

Intelligentsete transpordisüsteemide maailmakongressil ja sellega kaasnevatel üritustel osaleb üle 10 000 inimese. Minister Taavi Aasa saadavad üritusel linnade esindajad ning äri- ja teadusdelegatsioon.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474