Autor: Ivan Turõgin • 31. oktoober 2019

Kuidas me pankroti äärelt IT-firmade TOPi võitjaks tõusime

Krüptoraha kaevandamise riistvara äris tegutsemist alustanud ning aastate eest pankroti servalt välja tulnud Ida-Virumaa IT-ettevõtte Burfa Tech OÜ on Äripäeva tänavuse IT-firmade TOPi võitja.
Burfa Tech laiendab oma Põhja-Euroopa suurima kõrgjõudlusega andmetöötluskeskuse Narvas praeguselt nelja megavati suuruselt võimsuselt seitsmemegavatini. Ettevõtte osanik Ivan Turõgin ja tootejuht Vitali Pavlov uues andmetöötluskeskuses. Foto: Ardo Kaljuvee/Ekspress Meedia/Scanpix
Foto: Ardo Kaljuvee/Ekspress Meedia/Scanpix

Firma loo pani Äripäeva IT ja telekomi TOPi erilehe jaoks kirja Burfa Tech OÜ üks omanik Ivan Turõgin.

"Alustasime oma tegevust 2013. aastal, kui pärast oma ettevõtte HashCoins OÜ asutamist sõlmisime San Franciscos suure Ameerika ettevõtte HashFastiga lepingu ja alustasime krüptovaluuta kaevandamise seadmete tootmist.

Tol ajal oli HashFast võimsaima BTC (bitcoini) kaevandamist võimaldava mikrokiibi arendaja ning meie jaoks oli õhus kaevandusseadmete müügi ümber korraldatud ettevõtte loomise idee. See oli tööstusharu esialgse kasvu periood, kui nüüdseks juba suureks saanud turuosalised veel alles võtsid sisse oma positsioone. Tundsime, et oleme õigel ajal õiges kohas ja ei tahtnud seetõttu kasutamata jätta võimalusi, mis olid otse meie ees.

Kuid nagu juhtub uuel ebastabiilsel, kuid juba väga konkurentsitihedal turul, kuulutas USA suurfirma HashFast mõne aja pärast välja pankroti, meil aga jäi juba seadmete ostulepingu sõlminud ostjate ees üles hulk kohustusi.

Tunnistan ausalt, sellises olukorras olles arutasime tõsiselt ka meie pankroti väljakuulutamise võimalust. Ühelt poolt olime võlgu neile klientidele, kes juba jõudsid oma seadmetele ettemakse teha. Teiselt poolt saime aru, et me ei saa neid klientidele tarnida, sest loomulikult ei kavatsenud keegi meile enam Ameerikast kiipe saata.

Kokkuvõttes jäime me osast partnerite poolt lubatud ressurssidest ilma.

Mingil hetkel said kliendid aru, et meil on raskusi tellimuste täitmisega, misjärel kogesime nende ägedat reaktsiooni. Negatiivsuse laine oli päris tõsine, kuid samas just see ajendas meid probleemile lahendust otsima, mitte kergema väljapääsuna pankrotti välja kuulutama. Vääramatu jõud võib ette tulla igas ettevõtmises ning sel hetkel sai meile ilmselgeks: kui suudame selle probleemiga hakkama saada nüüd – ilma kogemuste, ressursside ja väga väikese meeskonna (4 inimest) jõududega – siis tulevikus suudame ületada kõik takistused.

Väga raske oli, aga ettevõtlusjonni jagus

Panused olid kõrged ja võidušansid, tõsi küll, olid minimaalsed, kuid meil jätkus nii tehnilisi võimalusi kui ka mingil määral ettevõtlusjonni, et luua oma kontrolli all olevad miniandmekeskused meie kätte jäänud mikrokiipidest ja mikroskeemidest.

Meie väikese meeskonna spetsialistid pingutasid ning tulemusena sai välja töötatud ka täiesti uus tarkvara, mis võimaldas nende seadmetega kaugtööd. Seega suutsime turule pakkuda alternatiivi – kaugjuurdepääsuga teenuse, mis pakus mitte ainult sama funktsionaalsust, vaid lisaks sellele võttis kliendi õlgadelt maha ka kõik raskused, mis on seotud krüptovaluuta kaevandamise seadmete seadistamise ja töökorras hoidmisega.

Võtsime iga ostjaga personaalset ühendust, paljudele nendest meeldis selline teenuslahendus, kuid arusaadav, et mingi protsent ei jäänud sellega rahule. See on tavapärane olukord igas äris, eriti sellises ettearvamatus valdkonnas nagu meie oma. Nii sündiski töö käigus äriidee proovida edasi arendada ja eskaleerida seda konkreetset suunda, pakkudes kaevandamisseadmetele kaugjuurdepääsu. Olles täitnud kohustused olemasolevate klientide ees, otsustasime isikliku vara tagatisel laenu võtta. Laenatud vahenditega ostsime seadmeid, viisime läbi äri ümberkorralduse ning meist sai kaugkaevanduslepingute müüja.

Nüüd tagasi vaadates mõistame, kui õnnega koos me tegelikult olime, sattudes sellesse olukorda. Kuigi toona polnud me muidugi nii positiivselt häälestatud ega ka sajaprotsendiliselt kindlad, et meil läheb hästi. Algselt probleemi lahendamiseks välja mõeldud ajutine lahendus võimaldas meil lõpuks luua ühe maailma suurima krüptovaluuta kaevandamise teenuse. Praeguseks on aga see ajajärk meie jaoks juba ajalukku jäänud – teatud etapil müüsime selle ära, otsustades keskenduda oma ülejäänud ärivaldkondadele ja eriti kõrgjõudlusega andmetöötluskeskuste ehitamisele.

See alguses läbitud force majeure-šokk, sisuliselt “kliinilise surma staadium”, mõjutas suuresti meie teadvust ja lähenemist ettevõtlusele. Sellest ajast alates oleme püüdnud teha igast uuest ärisuunast täielikult isemajandava ettevõtte. Tegelikult just siis kujunes meis välja tugev tõmme tegevuse pideva diversifitseerimise järele, mis lubab riske vähendada.

Kogu grupp vajas rebrändingut

Koos fookuse ja huvide muutumisega otsustasime viia läbi kogu Burfa Capitali grupi rebrändingu, mille tulemuseks HashCoins muutus Burfa Techiks. Olukorda saab võrrelda sellega, mis omal ajal oli Google’iga, kui 2015. aastal Google Inc. sai uue nime Alphabet Inc., saades konglomeraadiks, mis ühendas kõik Google Inc ettevõtted. Ning selle sees loodi uus ettevõte Google LLC, mis jätkas Google’i kaubamärgi all otsingumootori, pilveplatvormi ning muude toodete ja teenuste arendamist.

Kõik need muutused toimuvad kogu meie ettevõtete grupi loomuliku kasvu ja arengu etapis. Nii pakub Burfa Capital praegu ainult Eestis tööd 76 eri valdkonna kvalifitseeritud spetsialistile. Arvestades kontoreid Belgias, San Marinos ja Ukrainas, töötab ettevõttes kokku 117 inimest.

Otsustasime mitmel põhjusel vana nime mitte alles jätta. Esiteks on see 2019. aastaks moraalselt vananenud ja teiseks on see seotud üksnes kaevandamisseadmete tootmise ja krüptovaluutadega. Järelikult see üldse ei kajasta meie organisatsiooni praegust olemust.

Burfa Tech ei ole idufirma

Burfa Tech ei ole aastase elutsükliga noor IT-idufirma, vaid kontserni divisjon, mis tegeleb kõrgtehnoloogiaga ja olnud turul esindatud enam kui kuus aastat.

Meie peamine erinevus ja konkurentsieelis on see, et meie huvid ja tegevus haarab nii tarkvaralahenduste programmeerimist kui ka riistvara ehk “raua”-lahenduste väljatöötamist. See tähendab, et suudame pakkuda oma klientidele ühe ettevõtte raames täislahenduste tsüklit, valmis infrastruktuuri: alates projekteerimisest kuni kõigi seadmete seadistamise ja hoolduseni.

Kaugteenuspakettide äri müümise ajaks oli meil käigus juba mitu oma ja renditud andmekeskust erinevates maailma riikides (näiteks Islandil ja Hiinas), kuid mõne aja pärast otsustasime konsolideerida suurem osa võimsustest Eestisse.

Ida-Virumaale uue andmekeskuse ehitamine polnud juhuslik. Esiteks, kuna nii mina kui ka Sergei Potapenko – ettevõtte asutajad – oleme pärit Jõhvist, otsustasime toetada kodukandi majandust, viies sinna uusi kaasaegseid projekte ja investeeringuid. Munitsipaalvõimude avatus, kvalifitseeritud tööjõu ja sobiva kinnisvara kättesaadavus on vaid mõned tegurid, mis on meid veennud piirkonna kõrge pikaajalise potentsiaali osas, nii et me ei plaani piirduda vaid sellega, mis juba saavutatud.

Arvutusvõimsuste klastri ehitamine Narvas Balti Elektrijaama territooriumil asuvasse tehnoloogiaparki algas pärast seda, kui suutsime Enefitiga kokku leppida partnerluses ja heades lepingutingimustes. Esimese etapi ehitus valmis sel suvel: kõik vajalikud load on olemas, see juba töötab ja on elektritarbimise osas võrreldav näiteks kõigi Rakvere kodutarbijate tarbimisega.

Nagu oktoobri alguses ajakirjanduses teatasime, on Burfa Narva andmetöötluskeskuse teise etapi ehitamine käimas juba täie hooga. Kogu arvutusvõimsus, mis kava kohaselt käivitatakse 2020. aasta kevadeks, on 7 MW. Prognoositav elektritarbimise maht pärast teise etapi lõppu on keskmiselt 61 GWh aastas, mis teeb meist ühe suurima elektritarbija riigis. Võrdluseks – see on pisut rohkem kui kõigi Saaremaa kodutarbijate aastane tarbimine kokku.

Meie arvutuskeskused pakuvad multifunktsionaalseid ja universaalseid lahendusi, mis hõlmavad paljusid tehnoloogilisi valdkondi: suurandmete töötlusest kuni ülivõimsa renderdamiseni. Näotuvastussüsteemid ja autonumbrite tuvastussüsteemid suurlinnade tänavatel on ka just selliste andmetöötluskeskuste töö tulemus.

Oleme saavutatu üle väga uhked

Lisaks andmekeskuste ülesehitamisele ja opereerimisele keskendunud Burfa Tech’ile tegeleb Burfa Capital investeeringutega väga erinevatesse projektidesse sellistes valdkondades nagu arendus, turundus ja finantstehnoloogia. Meie investeerimisportfelli kuuluvad Burfa Real Estate OÜ (äri- ja elamukinnisvara ehitamine), Burfa Media OÜ (digitaalse turunduse lahendused), Cyberland OÜ ja Codiv OÜ (tarkvara-arendus), Advendor Network OÜ (internetireklaamid, Eesti juhtiv CPA-võrk). Ja muidugi Polybius Foundation OÜ, mis viis läbi esimese ICO ehk virtuaalmüntide esmapakkumise Eestis ja sillutas sellega teed teistele sarnastele algatustele, tuues token-mõiste siinsesse ­õigusruumi.

Polybius Foundation tegeleb praegu OSOMi väljatöötamisega, mis on terviklik teenus isiklike finantside haldamiseks. Projektimeeskond koosneb 23 inimesest, kellest pooled asuvad Tallinna kontoris ja pooled Brüsselis. Projekt on juba kaks korda läbinud finantsauditi, mille viis läbi Baker Tilly Baltics. Kogu Polybius Foundation tegevus on läbipaistev ja avatud: auditite tulemused on kättesaadavad Eesti elektroonilises äriregistris.

Lisaks käivitas Polybius Foundation septembris toote Osom Finance beetaversiooni. Igaüks saab selle võimalusi proovida: toode on avalikult saadaval ja vastavalt Play Store ja App Store’i hinnangutele, on kasutajad selle väga hästi vastu võtnud. Täna piirdub rakenduse funktsionaalsus veel krüptovaluutadega töötamisega, kuid lähitulevikus plaanime töötada ka traditsiooniliste valuutadega.

Oleme praeguste tulemuste üle väga uhked, ehkki oleme alles oma teekonna alguses. Mis puutub OSOMi, siis nüüd keskendume edasisele arengule Belgia turul, kuid juba otsime võimalusi, kuidas jõuda nii sealsetesse naaberriikidesse kui ka ­Euroopa põhjapiirkonda.

Kui turukonjunktuur ei muutu ning võimaldab meil kasvu ja arengut toetada, jätkame oma plaanide elluviimist ­uute andmekeskuste ehitamise ja selle valdkonnaga seotud teenuste rahvusvahelises pakkumise näol."

IT- ja arvutifirmade TOP 3

1. Burfa Tech OÜ (müügitulu 17 830 002); (ärikasum 10 684 095); (juhatus Ivan Turõgin, Sergei Potapenko); (põhiomanikud Burfa Capital OÜ 100%).

2. Neotech Development OÜ (müügitulu 8 788 273); (ärikasum 1 530 373); (juhatus Marina Tjulinova); (põhiomanik Valery Yanov 95%).

3. Pocosys OÜ (müügitulu 2 938 875); (ärikasum 1 158 783); (juhatus Oksana Tolmatšova);(põhiomanikud Poco Holding OÜ 100%, millest Indrek Neivelt 55%).

Täispikka edetabelit vaata Äripäevast SIIN

KPMG analüüs: digitehnoloogiad murendavad igat äritahku

KPMG Baltics tehingute nõustamise konsultandid Sergei Dmitrijev, Taavi Pahapill

Ettevõtete juhid nimetavad kõikides tegevusvaldkondades prioriteediks tehnoloogiate rakendamist, mis aitavad saavutada hüppelist kasvu, kiirendada turule jõudmiseks kuluvat aega, edendada innovatsiooni.

Üle kogu maailma tegutseva uuringufirma McKinsey 2019. aastal läbiviidud uuring (52 globaalset ettevõtet 17st ettevõtlusvaldkonnast) näitas, et kui ettevõtete tech-liidritelt küsiti, mis on nende juhatuse tipp-prioriteedid, olid tulemused järgmised: 71% vastas, et kõige olulisem on oskus reageerida pidevalt muutuvatele klientide nõudmistele ning jõuda kiiresti turule, 88% küsitletutest mainisid käibe tõstmist ja ainult 47% nimetasid kulude vähendamist.

IT-teenustel pole piire, mis ühest küljest annab kõigile Eesti ettevõtetele võimaluse müüa oma tooteid ja teenuseid kogu maailmas, kuid teisest küljest tekitab tihe globaalne konkurents uusi väljakutseid.

Lõpmatu kasvupotentsiaal

Vaatamata märkimisväärsetele investeeringutele tundub infotehnoloogiasektor praegusel ajahetkel olevat endiselt lõpmatu kasvupotentsiaaliga.

Eestis kasvas Äripäeva TOP100 IT-ettevõtete käive keskmiselt 14 protsenti aasta varasemaga võrreldes, sealhulgas suutsid mitmed turuosalised oma käibeid enam kui kahekordistada. Näiteks Bolt suutis aastaga käivet kasvatada üle 3,5 korra ning Pocosys 2,5 korda, mis on imekspandav võit, olenemata ettevõtte suurusest või tegevusalast.

Kasumlikkus töötaja kohta jätab soovida

Koostasime Äripäeva edetabelis esindatud ettevõtetest joonise, mis näitab, kui kasumlik on ettevõtte tegevus ühe töötaja kohta ja nende ärikasumi marginaali, mis aitab paremini võrrelda eri suuruses ettevõttete kasumlikkust käibe suhtes.

Kasutasime ettevõtete võrdlemiseks nii Äripäeva TOP100 listi kui ka KPMG rahvusvahelist võrdlusbaasi. Kuna Äripäeva listis olevatel ettevõtetel on erinevad ärimudelid, siis tuleb tulemuste võrdlemisel olla ettevaatlik.

Eesti ettevõtete EBIDTA töötaja kohta on võrreldes muu Euroopaga madalam, mis võib viidata olukorrale, kus teiste Euroopa IT-ettevõtetega konkureerimisel odavam hind pikas perspektiivis eelist ei paku. Ühtlasi tundub võimatu vältida tööjõuküsimust – kas välismaalt IT-spetsialistide värbamise lihtsustamine ning sotsiaalmaksu piirangu kehtestamine võiksid olla võtmetähtsusega meie IT-ettevõtete globaalse konkurentsivõime tagamisel?

Hea uudis on asjaolu, et kasumlikkuses (EBIT%) oleme Euroopa keskmisega samal tasemel.

I Burfa Tech OÜ

Ida-Viirumaa juurtega ambitsioonikas ettevõte, kes kasutas edukalt ära blockchain hype’i ning on nüüdseks nutikalt diversifitseerinud oma äritegevust, muuhulgas on ettevõte laienenud ka andmetöötlusesse. Alates 2016. aastast on BurfaTech’i käive kasvanud 1000%, olles selle aasta TOPis sektori kõige kasumlikum ettevõte.

II Neotech Development OÜ

Rahvusvaheline tarkvaraarendaja, mille põhitegevusalaks on arvutisüsteemide ja andmebaaside haldus. Ettevõte on suutnud kasvada käivet 72% ning hoiab oma varade rentaablust 70% juures. Just seepärast saigi ettevõte edetabelis väljateenitud teise koha.

III Pocosys OÜ

Pangandustarkvaratooteid ja -teenuseid pakkuv ettevõte, mis on tõestanud, et IT-teenused piire ei tunnista. Ettevõte on suutnud edukalt hoida väikest töötajate arvu, kasvatades käivet 2,5 korda.

Bolt Technology OÜ

Endine Taxify. Enam kui 150 miljonit eurot kaasanud transpordiplatvorm, mis lahendab kaasaegse linna logistilist ebaefektiivsust. Ettevõte on hetkel aktiivses kasvufaasis, mille tulemusena kasvas käive aasta jooksul küll 3,5 korda, kuid kasumisse see ettevõtet veel ei toonud.

Tule edukate auhinnagalale!

Kõiki Äripäeva TOPe koondav Eesti edukate ettevõtete TOP 100 ilmub 29. novembril 2019. Enne seda, 28. novembril toimub Lutheri Masinasaalis võitjate pidulik auhinnagala. Info ja registreerimine: pood.aripaev.ee/top100

22% kasvas mullu aasta varasemaga võrreldes Äripäeva IT-TOPis osalenud 100 ettevõtte koondkäive, olles 766 miljonit eurot. Kaks esimest olid teistest kõvasti üle: suurima, 79,7 miljoni eurose käibe tegi Bolt Technology, 66 miljoniga oli teine Nortal.

12,4 miljonit eurot oli mullu edetabeli ettevõtete koondäri­kasum, aasta varem oli see 52,8 miljonit. Suure languse üks põhjustaja oli aktiivselt laienenud ja investeerinud Bolt, mis lõpetas aasta 60miljonilise kahjumiga.

TASUB TEADA!

ICO (initial coin offering) on virtuaalmüntide esmapakkumine.

Põhineb plokiahela tehnoloogial

Emiteeritakse osakuid ehk instrumente, millede omamisega kaasnevad nende omanikule mingit tüüpi õigused, enamikul juhtudel rahalised.

Token või coin

Jagatakse ICOde käigus kas krüptoraha või FIAT-valuuta eest.

Sarnane digitaalsele voucherile, annab investorile mingisuguse õiguse või väärtuse, mille loomus varieerub.

Funktsioonid jagunevad laias laastus kolmeks.

Kasutus-token annab õiguse ja ligipääse mingit sorti tarkvarale või teenusele.

Kommuuni-token annab investorile ligipääsu ja kuuluvuse mingisse gruppi.

Finants-token jaguneb omakorda kaheks: krüptovaluutat esindavad tokenid ja tootlust pakkuvad tokenid. Viimased annavad õiges teenida ettevõtte äritegevuselt või sellele kuuluvalt varalt kasumit.

Investorid saavad ICOt korraldava idufirma tokenitega kaubelda krüptoraha turuplatsidel, panustades seeläbi ettevõtte edu või ebaedu peale.

Allikas: Eesti Pank, Teadustöö „The ICO gold rush: it’s a scam, it’s a bubble, it’s a super challenge for regulators“

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755