Autor: Indrek Kald • 5. november 2019

Huawei mures Eesti ja USA ühise 5G deklaratsiooni pärast

Hiina IKT-firma Huawei Technologies Balti regiooni juht Ricky Chen väljendas muret Eesti ja USA valitsuse vahel välja antud ühisdeklaratsiooni pärast.
Hiina IKT-firma Huawei on sattunud kriitika alla võimaliku seotuse tõttu Hiina valitsusega, mida ettevõte ise eitab.
Foto: Rodrigo Garrido

"Küberjulgeolek on tehniline küsimus ja seda ei tohiks politiseerida, vaid seda tuleks hinnata ja kontrollida faktide ja standardite põhjal, mis on kooskõlas viimase Euroopa Liidu 5G hindamisaruandes oleva lähenemisviisiga," sõnas ta pressiteate vahendusel.

Huawei on tema sõnul 100% töötajatele kuuluv eraettevõte, millel on selge omandi- ja juhtimisstruktuur. "Ühelgi valitsusel ega organisatsioonil ei ole Huawei omakapitali ega kontrolli Huawei üheski vormis," kinnitas Chen.

Huawei pakub tema kinnitusel operaatoritele turvalist ja usaldusväärset võrku. "Loodame, et Eesti valitsus teeb riigi ja Eesti rahva huvides õigeid otsuseid," märkis Chen.

"Me usume oma ärisse ja investeeringutesse Eestis seni, kuni meid kaitseb Eesti sõltumatu kohtusüsteem ning avalduses loetletud kriteeriumid on üheselt määratletud kõigile ja viiakse õiglaselt ellu," lisas ta.

Eelmisel nädalal tegi peaminister Jüri Ratas Washingtonis USA asepresidendi Mike Pence´iga ühisavalduse 5G teemal, mis võib kaasa tuua Huawei tõrjumise 5G võrkude rajamiselt. USA kahtlustab, et Huawei on Hiina kommunistliku valitsuse kontrolli all.

Seda lähenemist kritiseeris Elisa Eesti juht Sami Seppänen, kelle sõnul käitub Eesti malenupuna kaubandussõjas.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052