Autor: Maarit Eerme • 12. november 2019

Kuidas Estateguru Saksamaad vallutab?

Äripäeva raadiosaates "Läbimurre: Saksa eri" rääkis ühisrahastusplatvormi Estateguru äriarenduse juht Mihkel Roosme ettevõtte Saksa turu vallutusplaanidest. Sama teema tuleb peagi jutuks ka Eesti-Saksa majanduskonverentsil.
Saksamaa turule sisenemisest räägitakse 29. novembril Eesti-Saksa majanduskonverentsil.
Foto: Pixabay

Estateguru on seadnud ambitsioonika plaani jõuda kolme-nelja aastaga Euroopa suurimatele turgudele. "See aasta oleme kanna maha pannud Soomes ning järjekorras järgmised on Saksamaa, Hispaania ja Suurbritannia," sõnas ta. "Tegemist on kohaga, kus on Euroopa mõistes rohkelt raha," lisas Roosme.

Järgneb intervjuu Estateguru äriarenduse juhi Mihkel Roosmega:

Kui populaarsed on Saksamaal ühisrahastusplatvormid?

Tegemist on areneva toote ja teenusega. Järgmise kolme-viie aasta jooksul ennustatakse, et alternatiivse finantseerimise osakaal kasvab 3-4 korda. Seetõttu on ka kompamist palju, kuna otsitakse õiget lähenemist, toodet ja riskisuhet. Saksa turul on täna tõsiseid tegijaid umbes kümme, kuid väga palju on ka välismaised ühisrahastusplatvorme seal toimetamas.

TULEKUL: Eesti-Saksa majanduskonverents ja gala

29. novembril Kultuurikatlas

Galal jagatakse välja mitmeid auhindu, sh ka fintech-ettevõtte auhind.

Tutvu programmiga ning registreeru konverentsile ja galale soodushinnaga SIIN!

Millest alustasite Saksamaal?

Hästi oluline, et platvorm oleks rahvusvaheline. Täna on meil juba 150 erinevast riigist investoreid. Saksamaale sisenemisel on erisusi omajagu ning iga Euroopa Liidu riik reguleerib ühisrahastust ise. Eestis ei ole meie tegevus litsentseeritud, kuid oleme finantsinspektsiooni poolt heaks kiidetud.

Saksamaal on asi keerulisem ja rangem, kui ettevõtetel on soov pakkuda finantseerimistooteid. Olemas peab olema panganduse litsents või sõlmitud koostöökokkulepe pangaga, kellel on litsents.

Tänaseks oleme käed löönud ühe Saksamaa pangaga, kes vaatab üle meie finantseerimis-, rahapesutõkestamis- ja riskiprotsessid.

Kuidas võitsite Saksa panga usalduse?

Turul on palju väiksemaid panku. Teeme koostööd Varengold Bankiga, kes otsis just meie tüüpi partnerlust. Oleme üks paljudest seal portfellis.

Teil oli abiks kohalik advokaadibüroo. On see vajalik, et partner oleks kohapeal?

Mõistlik oleks appi võtta kohalik advokaadibüroo. Meie vaates näeb uuele turule sisenemine välja sedasi, et otsime välja kolm kuni neli kohalikku, respekteeritud ja laia võrgustikuga advokaadibürood. Küsin kõikidelt ühed ja samas küsimused, et pärast oleks võimalik teha mitmekordset kontrolli vastuste kattuvuses. Juriidikas on tõlgendamise ruumi palju ning kuna tegutseme investorite rahaga, siis tunneme mitmekordset vastutust ning ei taha kuskil libastuda.

Pärast võib valusalt kätte maksta, kui alguses tormad. See ongi peamine põhjus, miks teeme sellise käigu advokaadibüroode hulgas. On näha, et nad on ise ka huvitatud sedalaadi koostööst ning seega on nad valmis vastuseid otsima, nõustama ja igati aitama.

Pärast valime ühe advokaadibüroo välja, kes aitab meid seadusandluses, litsentseerimises ja tulevikus ka laenulepingute ning hüpoteegi seadmises.

Saksamaal on seadusandlus selge, aga kohati võib see olla üle reguleeritud. Oluline on aru saada, kuhu valdkonna alla su tegevus läheb, sest sellest sõltub, kellele tuleb maksta ning kellele aruandlust esitada. Trahvid on kerged tulema, kui midagi valesti läheb.

Kas plaanite Saksamaal enda esinduse ka avada?

Oleme seda tüüpi ärimudelit üles ehitamas, kus hoiame väga palju protsesse tsentraalselt peakontorist juhituna, et olla võimalikult efektiivsed. Aga kuna laenuvõtjad on kohalikud ettevõtjad ja investorsuhted baseeruvad reaalsetel kohtumistel, siis loome sinna riiki ka kontori. Hetkel on pooleli Saksamaa, Hispaania ja Suurbritannia maajuhi värbamine, kellega koos ehitame üles sealse meeskonna. Kontori otsime koos maajuhiga, kes oskab soovitada head piirkonda, kus on ka teised fintech-ettevõtted või kus liiguvad kliendid.

Esimene asi, mis advokaadid meile Saksamaaga seoses ütlesid, et kõik on Brexiti ootel ning Berliinis ja Frankfurdis on suured maailma ettevõtted kokku ostnud hulgi büroosid ja kortermajasid. See on tingitud sellest, et peale Brexitit on tarvis tuua inimesed Londonist ära Saksamaale. Berliinis on juba täna väga suur probleem leida head kontoripinda.

Milline on teie turule sisenemise strateegia?

Igale turule sisenedes paneme kokku kommunikatsiooni ja turunduse strateegia ning tegevusplaani. See on iga riigi spetsiifikast üles ehitatud.

Juba täna on meil Saksamaal päris suur investorkogukond olemas – 7000 investorit. See kasvab väga suure hüppega.

Täna ei ole me teinud jaeinvestoritele ühtegi reklaami ning me ei tohi seda ka enne teha, kui on regulatsioonid täidetud. Meid on täna peamiselt üles korjatud erinevatelt konverentsidelt, kus oleme esinenud ning Saksa blogijad on meist kirjutanud. Investorite kogukondades hakkasid seejärel ka jutud meist levima.

Kui palju alguses messidel käisite, kui Saksamaa turule minekut kaalusite?

Olime Saksamaal ExpoRealil oma boksiga väljas, kus jagasime infot, et oleme Saksa turule sisenemas. Meie tegevjuhti Marek Pärtelit teatakse juba Euroopas nägu- ja nimepidi ning kutsutakse palju esinema. See annab platvormi, et uusi suhteid üles ehitada, kuna meie nime on juba kuuldud.

Kuula raadiosaatest veel Estateguru väljakutsetest ja Saksamaa turule sisenemisest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755