Autor: Indrek Kald • 20. november 2019

Haigekassa ja eesti.ee töö osalise katkestuse põhjustasid riigivõrku närinud... rotid

Täna kella 16.30 ajal sai riigi infosüsteemi amet (RIA) teada, et Harjumaal paikneva maa-aluse riigivõrgu kaabli töös on häired. Kohapeal selgus, et rotid olid kaablit tugevalt kahjustanud.
Rotid olid kaablit tugevalt kahjustanud.
Foto: RIA

Kahjustuse ulatuse tõttu alustati kohe kaabli parandustöödega, et vältida hilisemat suuremat kahju. Praeguse info järgi mõjutas purunenud kaabel eesti.ee portaali tööd ja haigekassa teenuseid. Ka Eesti Loto veebilehe külastamine oli kella kaheksa ajal õhtul häiritud.

Parandustööde tõttu oli häiritud eesti.ee portaali töö. RIA ja haigekassa teenused, sh digiretseptide väljastamine, taastusid kella 19.30 paiku.

Riigivõrgu osakonna juht Kaido Plovits ütles, et tekkinud olukord on küll lubamatu, kuid taoliste juhtumite eest pole riigivõrk kahjuks täielikult kaitstud.

"Kuna kaabel oli tugevalt kahjustatud, siis pidime asuma seda koheselt parandama, sest vastasel juhul oleks hilisem kahju palju suurem. Vabandame kõigi ebamugavuste pärast ja pingutame, et teenused täies ulatuses kiiresti taastada," teatas ta.

Riigivõrk loob järjest rohkem paralleelseid andmesideühendusi, et hoida ära sarnased katkestused. Plovits lisas, et tavaolukorras annab RIA erakorralistest hooldustöödest aegsasti teada, kuid tänane juhtum vajas kohest reageerimist.

Kui katkestuse tõttu pole võimalik elutähtsaid ravimeid digiretseptiga osta, siis soovitab haigekassa pöörduda erakorralise meditsiini osakonda ehk EMOsse. Pikema katkestuse korral saab raviarst tööpäeval kirjutada välja ka paberretsepte.

ID-kaardi ja mobiil-ID töös katkestusi ei olnud.

"Tegeleme probleemi lahendamisega ning anname esimesel võimalusel lisainfot," seisis õhtuses RIA pressiteates.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755