Autor: Indrek Kald • 25. november 2019

Eesti firma digilahendus üleilmse konkursi võitjate seas

Eesti ettevõte B.EST Solutions Estonia saavutas oma digiidentiteedi lahendusega USA riikliku standardite ja tehnoloogiainstituudi ülemaailmsel konkursil teise koha.
B.EST Solutionsi äriarendusejuht Rico Adigazalov.
Foto: B.EST Solutions

Auhind anti välja võistluse "Expanding the SIM Card use for Public Safety Challenge" raames, eesmärk oli tõsta avalikku ohutust SIM-kaardi funktsionaalsusi uuendades.

Kevadel alanud võistluse korraldaja NIST (The National Institute of Standards and Technology) avaliku ohutuse uuringutega tegelev osakond kutsus tarkvaraarendajaid ja turvaeksperte esitlema kontseptsiooni lahendusest, mis võimaldab SIM-kaarti kasutada turvalise dokumentide konteinerina ning omab isiku autentimise mehhanisme.

Teises konkursi etapis tuli arendada töötav mobiilirakendus ning seejärel selgusid neli finalisti, kelle hulgas oli ka Eesti ettevõte. Konkursi esikolmik kuulutati välja novembris, esimese koha sai Solokeys, teise koha B.EST Solutions Estonia ning kolmanda koha Fortyedge.

Eesti ettevõte oli ainsana pärit väljaspoolt Ameerikat, keda kohtunike paneeli poolt auhinnati. B.EST Solutionsi esindajate sõnul on NIST’i tunnustus tugev kvaliteedimärk, sest tegemist on ühe maailma kõige olulisema teadusasutusega, mis tegeleb toodete, teenuste ja infoturbe standardite väljatöötamisega.

"Meil on ülimalt hea meel, et meie ettevõtet otsustati nii väärika auhinnaga tunnustada," märkis B.EST Solutionsi äriarendusejuht Rico Adigazalov.

B.EST Solutionsi müügijuhi Daniil Gussevi sõnul läbisid nad seitsme kuu jooksul mitu etappi, kus valideeriti nii tehnoloogiline turvalisus, nõuetele vastamine kui ka lahenduse üldkasutegur. "Meie pakutud lahendus põhineb mobiilsel isikutuvastusel (Mobiil-ID), kasutajale pakub lisaväärtust võimalus lisada mobiilirakendusse olulisi dokumente, nagu ID-kaart, pass, juhiload, ühistranspordi kaardid, ettevõtte personalikaardid, panga- ja kliendikaardid. Taolist lahendust Ameerika Ühendriikide turul hetkel ei ole," selgitas ta.

B.EST Solutions Estonia on Eesti e-riigi lahendusi (sh digitaalset identeeti) eksportinud 2010. aastast. B.EST Solutions viis ellu ka esimese X-tee projekti väljaspool Eestit ning on mobiil-ID (Asan Imza) operaator Aserbaidžaanis aastast 2014. Läbi Asan Imza on võimalik kasutada enam kui 650 avaliku ja erasektori e-teenust ning Azan Imzad antakse välja maailma esimese M-residentsuse lahendusena pea 80 Aserbaidžaani konsulaadis ja saatkonnas üle maailma.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052