Autor: Indrek Kald • 28. november 2019

Eesti diplomaat: kübernorme ühtemoodi nägevad riigid peavad tegema koostööd

Eesti küberjulgeoleku erivolitustega diplomaatilise esindaja Heli Tiirmaa-Klaari sõnul on inimõiguste ja põhivabaduste kaitsmine üks rahvusvaheliselt tunnustatud kübernormide alustalasid ning rahvusvaheline kogukond peab tagama, et neid käitumisreegleid järgitaks.
Berliinis toimus interneti haldamise foorum.
Foto: välisministeerium

Täna toimus Berliinis interneti haldamise foorumil Eesti välisministeeriumi eestvedamisel avatud arutelu usalduse, käitumisnormide ja vabaduse teemal küberruumis.

"Küberjulgeoleku ja interneti haldamise teemadel on vabadus ja avatus paljudele riikidele üks põhilisi lähtekohti. On oluline, et samameelsed riigid jätkaksid nende teemade tõstatamist rahvusvahelistes organisatsioonides ja ka kahepoolselt," rõhutas Eesti küberdiplomaat Berliinis.

Tiirmaa-Klaar lisas, et see töö mängib tähtsat rolli, et tagada inimestele turvaline, avatud ja stabiilne internet, millele nõjatub ka üha suurem osa meie majandusest.

Välisministeeriumi korraldatud arutelul osales lisaks Eesti esindajale Hollandi välisministeeriumi rahvusvahelise küberpoliitika osakonna direktor Carmen Gonsalves, internetile ja inimõigustele keskenduva mittetulundusühingu ARTICLE 19 digitaalküsimuste direktor Mallory Knodel ja telekommunikatsiooniettevõtte AT&T Euroopa Liidu suhete asedirektor Gonçalo Carriço. Vestlust juhatas Matthew Shears, kes kuulub rahvusvaheliselt domeenindust haldava ICANNi juhatusse.

14. korda toimuval interneti haldamise foorumil keskendutakse ühtse globaalse interneti küsimustele. Kohtumise algatas 2006. aastal ÜRO peasekretär ning see on kujunenud üheks peamiseks rahvusvaheliseks foorumiks, kus arutatakse interneti haldamise poliitikat. Üritus toob kokku erinevate valitsuste, erasektori ja kodanikuühiskonna esindajad.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755