Autor: Indrek Kald • 5. detsember 2019

Seppänen: Palts soovib vaheltkasuga spekuleerida

Kui 5G-turule tulla tahtvale Levikomile eraldatakse väikese raha eest sagedus, saavad nad selle hiljem suurema summa eest maha müüa, kommenteeris Elisa juht Sami Seppänen endise rahandusministri Tõnis Paltsu avalikku kirja IT-minister Kaimar Karule.
Elisa Eesti juht Sami Seppänen.
Foto: Raul Mee

Seppänen ütles Äripäevale, et sagedused on väga oluline riiklik ressurss, mis peavad minema ettevõtetele, kes tulevad nende haldamisega toime. Levikom Seppäneni sõnul nende firmade hulka ei kuulu: "Tänases maailmas ei ole ulatusliku mobiilsidevõrgu ehitamine lihtne." Samas lisas ta, et kuna sagedused jaotatakse oksjoni teel, on Levikomil ja ka teistel ettevõtetel seal vaba voli osaleda.

Tele2 eelkäija Q GSMi üks loojaid Tõnis Palts saatis IT-ministrile Kaimar Karule avaliku kirja, milles süüdistab Eesti suuri telekomifirmasid ametnike hullutamises ning otsuste enda poole kallutamises. "Vaja on euroopalikult välja anda rohkem kui kolm sagedusluba esimeses 5G sagedusribas," selgitas Palts, kritiseerides oma kirjas teravalt Elisa juhti.

Sami Seppänen selgitas, et Eesti 5G sagedusspektri süsteemi loomisel võeti aluseks Soome süsteem, mida Eesti veidi paremaks muutis. Ka põhjanaabrite juures oli väikseid operaatoreid, kes sagedusi endale tahtsid. "Soomes vaadati, kuidas saada kõik sagedused kõige kiiremini ja kõige suuremalt masside kasutusse. Otsus oli jagada kolmeks," märkis ta.

Seppäneni sõnul on Paltsu kirja eesmärk vaheltkasuga spekuleerida: kui Levikomile eraldatakse väikese raha eest sagedus, saab ettevõte selle hiljem suurema summa eest maha müüa, sest sagedusi on piiratud arv ning nõudlus nende järele suur.

Palts kuulus koos täna Levikomi nime all tegutseva IKT-firma kaasasutaja Toomas Peegiga 1990ndail muuhulgas Q GSMi asutanud ettevõtte Levicom omanikeringi. Tänase Levikomiga Palts ametlikult seotud pole.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755