Autor: Indrek Kald • 12. detsember 2019

MKMi töörühm tegi 25 ettepanekut e-valimiste muutmiseks

Eelmise väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri poolt ellu kutsutud e-valimiste töörühmal valmis aruanne 25 ettepanekuga e-valimiste süsteemi täiendamiseks, usaldusväärsuse tõstmiseks ja riskide haldamiseks.
Praegust e-valimiste süsteemi on arendatud ning kasutatud 2005. aastast.
Foto: Andras Kralla

Minister Kaimar Karu sõnul andis raport kasuliku ülevaate küsimustest, mis e-valimisi ümbritsevad. "Praegust e-valimiste süsteemi on arendatud ning kasutatud juba alates 2005. aastast ja, nagu iga teinegi keerukas süsteem, vajab see jätkuvat edasiarendamist ja parendamist. Nendele aspektidele ning selgitamis- ja põhjendusvajaduse kaardistamisele töörühma raport keskenduski," sõnas ta.

"On hea, et raport sisaldas ka mitmeid ettepanekuid järgmisteks sammudeks. Tänan töögrupi liikmeid nende aja ja pingutuste eest ning hindan nende julgust jääda teatud seisukohtades eriarvamusele," märkis Karu.

Töörühma aruanne on üheks sisendiks järgmiste konkreetsete sammude kokkuleppimisel koostöös teiste seotud ministeeriumite ning asutustega.

"E-valimiste süsteem on tänaseks päevaks kindlasti vaadeldav riigi tuumiktaristu osana ja selle rahastus ja arendamine on väga kõrge prioriteediga. Peame olema jätkuvalt veendunud, et kasutame parimat võimalikku tänapäevast tehnoloogiat, kuid samas arvestama võimaluste piires ka tulevaste muudatustega nii krüptograafias kui tehnoloogiavõimekuses üldiselt," rääkis minister.

"Koostöös justiitsministeeriumi ning riigi valimisteenistusega vaatame üle e-valimisi puudutavad seadusandlikud aspektid. Lisaks peame veenduma, et printsiibid, millele e-valimised toetuvad, on ühiskondlikult aktsepteeritud. Kaalume kindlasti tõsiselt ka ettepanekut tagada kõigi erakondade tugev esindatus e-valimiste vaatlemisel," lisas Karu.

Karu sõnul algab nüüd tõsine koostöö järgmiste sammude elluviimiseks. "Töö süsteemi turvalisuse ning läbipaistvuse tagamiseks peab olema pidev, mitte episoodiline. Tahame õppida rahvusvahelisest kogemusest ja kaasata senisest enam sõltumatuid rahvusvahelisi eksperte. Kindlasti paneme kokku ka järgmised töögrupid konkreetsemate teemadega süvitsi minemiseks ning seatud eesmärkide saavutamiseks," sõnas ta.

"E-valimised peavad olema Eesti kodanike jaoks usaldusväärne, läbipaistev ning turvaline süsteem, mille üle saame uhked olla ning mida ka teised riigid saavad eeskujuks tuua," lisas IT-minister Kaimar Karu.

Töörühm analüüsis poole aasta jooksul kõiki esitatud täiendusettepanekuid. Töörühma tööd juhtis MKMi riigi küberturvalisuse poliitika juht Raul Rikk ning töörühma kuulusid: Tarvi Martens, Tanel Tammet, Mihkel Solvak, Liia Hänni, Epp Maaten, Märt Põder, Mihkel Tammet, Mariko Jõeorg-Jurtšenko, Martti Allingu, Arne Koitmäe, Tarmo Hanga, Alo Einla ja Heldur-Valdek Seeder.

Tutvu aruandega majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kodulehel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755