Autor: Indrek Kald • 13. detsember 2019

Tõnis Palts: ametnike idiootsus turguvalitsevate välisfirmade huvides

Ettevõtja ja endine rahandusminister Tõnis Palts.
Foto: Arno Mikkor
Eesti riigiametnikud on 5G teemal korraldanud idiootsuse turguvalitsevate välisettevõtete huvides, kinnitas eksrahandusministrist ettevõtja Tõnis Palts täna rahandusminister Martin Helmega kohtudes.

Eesti telekommunikatsiooniettevõtjate palvel kohtusin täna EKRE aseesimehe Martin Helmega, teatas Palts meediale. "Tutvustasin talle, millist kahju tekitavad MKMi ja TTJA ametnikud Eesti majandusele, konkurentsivõimele ja sellest tulenevalt tulevikus raha laekumistele Eesti eelarvesse, esindades välismaiste turguvalitsevate ettevõtete huve turu blokeerimisega uutele tehnoloogiatele ja Eesti ettevõtjatele," selgitas ta.

"Olen ainus raadioinsener 1000 km raadiuses, kes on ise ehitanud ettevõtjana üles mitu telekommunikatsioonifirmat ja samas osalenud ka seadusloomes. Ja need konkreetsed Eesti ettevõtjad on minu sõbrad. Ja mis peamine, ametnikud teevad Eestile korvamatut kahju," lisas muuhulgas Tele2 Eesti eelkäija Q GSMi loonud Tõnis Palts.

IKT-firmale Levikom, mille kaasasutaja on Paltsu äripartner Q GSMi ajast Toomas Peek, on vastukarva riigi plaan jagada mobiilside viienda põlvkonna ehk 5G sagedused kolmele tegutsevale välisomanikega operaatorile Teliale, Tele2-le ja Elisale, jättes Levikomi ilma võimalusest samuti 5G-teenuseid pakkuda.

Samas kinnitas Tallinna ringkonnakohus kolmapäeval varasemat halduskohtu otsust, et riik võis panna 5G sageduslubade konkursil pakkumisele vaid kolm luba. Vaidlusküsimuseks oli, kas kolme sagedusloa väljaandmine näiteks nelja asemel riivab ettevõtlusvabadust ning kas see on õiguspärane. Riigiga kohut käiv Levikom on lubanud otsuse edasi kaevata.

Tõnis Paltsu sõnul on vaid kolmele suuroperaatorile 5G loa andmine halb mitmel põhjusel: aeglustatakse uute tehnoloogiate kasutusele võtmist Eestis, lükatakse edasi tööstusrevolutsiooni 4.0, vähendatakse Eesti majanduse konkurentsivõimet, aidatakse kaasa kompetentsikeskuste väljakolimisele Soome ja Rootsi, pidurdatakse kiire interneti arengut maapiirkondades, välismaiste turgu valitsevate ettevõtete huvides piiratakse Eesti kohalikul kapitalil põhineva ettevõtte arengut.

"Selle surusid läbi sotsiaaldemokraadid kiirendatud korras enne valimisi. Kui see pole korruptsioon, siis mis on korruptsioon," küsis Palts kohtumisel rahandusminister Helmega.

Paltsu kinnitusel ei saa vanad suured operaatorid 5Gd kiiresti teha, kuna 4G-võrk vaja põhjalikult ümber ehitada, samas uus operaator saab teha kohe päris-5G. "Vanade huvi on, et ei tekiks operaatorit, kes oleks võimeline päris-5G tegema enne neid. Seepärast on nad MKMi ametnikega koostöös laskunud kartellilaadsesse käitumisse," väitis Palts.

"Nelja või enama sagedusloaga konkurss, kus mobiilioperaatorid saavad maksimaalselt a’ 100 MHz, ei halvenda ega piira ühelgi mobiilioperaatoril kasutada 5G tehnoloogia võimalusi," kinnitas Palts. "Paras Euroopa keskmine on 50-60 MHz. Keegi ei kaeba, et vähe," lisas ta.

Tema sõnul kaotavad 5G sageduste jagamisel seni plaanitud kolme suuroperaatori asemel rohkematele ettevõtetele suured välismaised turguvalitsevad operaatorid, ent sedagi paar protsenti täiendava võrguinvesteeringu vajadusega kümnekonna aasta pärast. Lisaks kaotavad Paltsu kinnitusel ka ametnikud. "Järsku peavad ka meelehea tagasi maksma," märkis ta.

Levikom on andnud riigi 5G pärast kohtusse, ent Paltsu sõnul ei lahenda kohus Eesti majanduspoliitilist küsimust. "Parimal juhul saavad ametnikud teada, et see on JOKK-skeem ja nad ei saa kohe kriminaalkaristust," sõnas ta.

"Asekantsler Siim Sikkut annab pastaka Karu tugevasse kätte ja Karu kirjutab väikese rõõmsa mõmina saatel alla määrusele, mis viib Eestit edasi. Ja kus kaotajaid ei ole. Selle saab korda ajada nädalaga," viitas Palts IT-minister Kaimar Karule.

Ta lisas, et MKMi asekantsler Siim Sikkut peaks andma kohe lahkumisavalduse. "Kuidas on võimalik teda usaldada selle protsessi järgi, mis toimus enne valimisi. Probleem on aga selles, et Sikkut on ostnud omale indulgentsi e-residentsusega," selgitas Palts.

Lisaks küsis ta rahandusminister Martin Helmelt, miks pole alustatud uurimist MKMi sideosakonna juhi suhtes, kes on "kantinud otseselt riigi raha välisfirmadele mittesihtotstarbeliselt, aga samuti ka TTJA juht, kelle ametialas lokkab korruptsioon ja ebariigimehelikkus (ametnikud laimavad firmasid lausa kodulehel ja koheselt peale välisfirmale kasuliku otsuse tegemist siirduvad sinna tööle)".

See läheb neile korda, et väike arenev firma ei suuda õigel ajal makse maksta, aga see, et Elisa on andnud 109 miljonit emafirmale laenu, ei lähe. See ei ole justkui võimalik. Aga MKMi haldusalas on, viitas Palts Levikomi maksuvõlale.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755