Autor: Indrek Kald • 16. detsember 2019

Kristjan Rahu uus investeering: ärihoonete digitaalne operaator R8tech

Suurettevõtja Kristjan Rahu osalusel tegutsev uus äriinglite fond Lemonade Stand tegi neljanda investeeringu, aidates ärihoonete digitaalsel operaatoril R8tech asuda teenust pakkuma Saksamaal ja Hollandis.
R8tech monitoorib ja optimeerib sisekliimat, avastab süsteemi vead ja edastab tööülesanded kinnisvara haldajale.
Foto: r8tech.io

R8tech sulges äsja Eesti investorite 350 000eurose rahastamisvooru. Selles osalesid äriinglite fond Lemonade Stand ja kinnisvarahalduse spetsialist Tehnohaldus. Uued investorid lisanduvad kinnisvara- ja kõrgtehnoloogia investeeringutele spetsialiseerunud Soome firmale Pontos OY, mis mullu investeeris R8techi miljon eurot.

R8techi digitaalse operaatori platvormi eeliseks on suurte ostukeskuste, kontorihoonete ja muude ärihoonete hoonejuhtimise süsteemid tuhandete või isegi kümnete tuhandete andurite ja andmepunktidega. R8tech monitoorib ja optimeerib sisekliimat, avastab süsteemi vead ja edastab tööülesanded kinnisvara haldajale.

Tulemuseks on parem sisekliima, tehnosüsteemide elukaare pikenemine ning energiasääst 10-20%, millega omakorda kaasneb CO2 emissiooni vähenemine. Näiteks on 32 000ruutmeetrine Viru Keskus Tallinnas viimase 12 kuu jooksul säästnud 13,5% energiakulusid ja 288 tonni CO2.

"Euroopa Komisjoni sõnul on ELis üle viie miljardi ruutmeetri äripindu, mis kasutavad liiga palju energiat, saavutamata sealjuures süsteemide keerukuse tõttu optimaalset sisekliimat," ütles R8techi tegevjuht Siim Täkker.

Tänavu suvel loodud investeerimisfondi Lemonade Stand juhatusse kuuluvad energiafirma Utilitas osanik Kristjan Rahu ja IT-ettevõtja Siim Teller.

"Mis meid R8techi viis – see oli meeskonna süviti minev tehniline asjatundlikkus ja klientideni viidud positiivsed tulemused. Täkkeril ja tema meeskonnal ei olnud planeedi päästmise plaani, kuid energiasääst 10+% kümnetelt miljonitelt ruutmeetritelt käivitaks paljutähendava positiivse mõju," selgitas Lemonade Standi juhtivpartner Siim Teller.

R8techi teatel on ettevõtte juhil Siim Täkkeril "valusad" kogemused tööst kinnisvara hooldusettevõttes, kus meeskonnal tuli monitoorida iga hoone kohta tuhandeid parameetreid segadusttekitavate järjestikuste ekraanide reas.

Lahenduseks sai masinõpe, mis jälgis andmeid ning otsustas selle põhjal ruumi temperatuuri, niiskuse ja õhutuse, et saavutada optimaalne sisekliima. Teiseks oluliseks aspektiks sai vigade ja anomaaliate avastamine KVJ-süsteemides, et suunata konkreetsed tööülesanded hooldusmeeskonnale ilma "kadude" ja viivitusteta.

Saanud oma tootele kinnituse Eestist, kus see toimib juba mitmetes ärihoonetes, kasutab R8tech investeeringut kanna kinnitamiseks Hollandis ja Saksamaal. Samuti jätkab R8tech arendusalast koostööd Tallinna tehnikaülikooliga oma diagnostikamudelite arendamiseks ning Rambolliga, maailma suuruselt kolmanda tehnoloogia konsultatsioonigrupiga, lahenduste leidmist hoonete optimeerimiseks juba projekteerimis- ja planeerimisfaasis.

Ühtlasi lisas R8tech detsembris oma hallatavasse kinnisvaraportfelli kolm uut klienti kogupindalaga 178 000 ruutmeetrit. See teeb R8tech jaoks tänaseks kokku juba üle 500 000 m2.

R8techi asutajad on Siim Täkker, Mait Sarv, Imre Purret, Ahmet Köse ja Imre-Gustav Vellamaa.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755