Autor: Indrek Kald • 16. detsember 2019

TalTech tahab 32 miljoniga teha Eesti üleilmselt targa linna lipulaevaks

Täna sai avastardi 32 miljoni eurose käivituseelarvega TalTechi targa linna tippkeskus Finest Twins, mille eesmärgiks on viia Eesti targa linna arenduses maailmas liidripositsioonile.
Targa linna tippkeskuse juht ja TalTechi teadlane Ralf-Martin Soe.
Foto: Andres Haabu

Tippkeskuse juhi ja TalTechi teadlase Ralf-Martin Soe jaoks on oluline, et teadusarendustegevus jõuaks uute lahenduste kaudu ka inimesteni, kes elavad Eesti linnades.

"Näiteks järgmisel aastal valmistatakse ette esimesi suuremaid targa linna lahendusi, mida hakatakse Eesti linnades katsetama 2021. aastast. Konkreetseid piloote ei ole täna veel välja valitud, aga meie kindel eesmärk on, et kõige säravamad ideed jõuaksid Eesti linnakeskkondadesse, seda siis teadusliku potentsiaali, innovatsioonitaseme aga ka majandusliku kasu võtmes," sõnas Soe.

Tippkeskus koos oma partneritega hakkab uurima ja katsetama uusi lahendusi viies valdkonnas: energia, transport, ehitus-arhitektuur, andmed ja valitsemine.

Järgmisel aastal alustavad tippkeskuse teadlased ka TalTechi linnakusse targa linna keskkonna loomisega, see tähendab nii sisseseadet, uusi tehnoloogiaid kui ka erilahendusi, kuna tippkeskus ise peab olema eeskujuks, kuidas ümbritsevaid andmed kasutada.

Tippkeskuse juhi Ralf-Martin Soe sõnul on märgiline, et Eesti pigem kahanevale teadusarenduse maastikule tekib tippkeskus, mis meelitab siia uusi teadlasi, panustades Eesti teadusarendustegevuse konkurentsivõimeliseks tegemisse uute teadusartiklite ja -grantidega ning doktorantidega.

"Kui praegu on tippkeskuse käivitamisega seotud kümned tehnikaülikooli ja [Soome] Aalto ülikooli tippteadlased, siis järgmise viie aastaga lisandub neile ligi 40 kõrgelt kvalifitseeritud teadusarendusinimest," lisas Soe.

"Meie suurem visioon on, et kui rahvusvaheliselt on Eesti e-riigi valdkonnas lipulaev, siis targa linna teadusarenduse võtmes oleksime viie aasta pärast samal tasemel. See tähendab, et teadlased ja linnad üle maailma hakkavad Eestit võtma targa linna lipulaevana. Meie targa linna tippkeskuse eesmärgiks on viia edasi Eesti e-riigi edulugu, seda kohalikul tasandil ja tihedas koostöös Soome partneritega," märkis Soe.

Täna sõlmisid tippkeskuse avamise koostöölepingu TalTechi rektor Jaak Aaviksoo, haridus- ja teadusminister Mailis Reps ning majandus- ja kommunikatsiooniminister Taavi Aas.

Finest Twins on Eesti kõige suurem konkurentsipõhine teadusarendusgrant, kui arvestada koordinaatori ehk TalTechi eelarvet (25 miljonit eurot). Tippkeskuse loomist rahastavad järgmise seitsme aasta jooksul Euroopa Komisjoni programm Horizon 2020 ning Eesti riik haridus-teadusministeeriumi kaudu kokku 32 miljoni euroga.

Projekti partnerid on ka Aalto ülikool Soomest, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning Helsingi linna innovatsiooniettevõte Forum Virium Helsinki. Finest Twinsi ettevalmistus on üleeuroopalises konkurentsis võtnud viis aastat, mille käigus viidi läbi viis hindamisvooru sõltumatute teadus-arendusekspertide poolt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755